Annons

Ojämlikhet gör henne lika arg som alltid

Personligt Tävlingsinriktad minister
Personligt • Publicerad 24 januari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
– Ingen tävling är för liten för att vinna, inklusive att hitta bästa parkeringsplatsen, skojar Magdalena Andersson. Finansministern är före detta tävlingssimmare som vann ungdoms-SM två gånger.Foto: Jessica Gow/TT
– Ingen tävling är för liten för att vinna, inklusive att hitta bästa parkeringsplatsen, skojar Magdalena Andersson. Finansministern är före detta tävlingssimmare som vann ungdoms-SM två gånger.Foto: Jessica Gow/TT

Engagerad har hon alltid varit. Aktiv likaså.

– Jag är inte mycket för att ta det lugnt. Jag har hög energinivå och tycker om att göra saker och komma på många idéer, och då blir det lätt att man börjar driva olika projekt, säger Magdalena Andersson och skrattar lite.

Annons

Mötet sker i ett rum invid riksdagens plenisal, med följden att hon lyckas klämma in både en intervju och en interpellationsdebatt på en och samma timme. Effektiviteten personifierad, kanhända.

Magdalena Andersson gillar när det händer saker och hon insåg tidigt att det var tillsammans med andra som man får fart på utvecklingen. Den insikten gav resultat i mitten av 1980-talet, när en stor grupp ungdomar gick ihop för att förmå Uppsalas politiker att upplåta lokaler i staden till ungdomsverksamhet. Den blivande finansministern var en av de pådrivande.

Som tonåring gick hon också med i SSU. Hon ville förändra världen och visste att det var till vänster hennes värderingar låg. Hon kom inte från någon politisk miljö – pappa var lektor i statistik vid Uppsala universitet, mamma var samhällskunskapslärare. Men samhällsintresset och diskussionen var ständigt levande, båda morgontidningarna och båda kvällstidningarna fanns där hemma, liksom vanan att se på Rapport tillsammans och prata om händelserna i Sverige och världen.

Det som sporrade henne att engagera sig politiskt då – orättvisor och viljan att göra något åt dem – är detsamma som driver henne nu i politiken.

– Jag är lika arg över ojämlikhet som jag var då, både i Sverige men också i övriga världen. Över olika villkor för olika människor, och att det fortfarande spelar roll vilka föräldrar man har för vilka möjligheter man har att lyckas i skolan och sedan i livet.

När det var dags att plugga vidare sökte hon till Handelshögskolan i Stockholm. Inte i första hand för sitt stora ekonomiintresse, om man får tro henne själv – utan av tävlingsinstinkt.

– Det var där det var svårast att komma in.

Tävlingsmänniska är hon tveklöst, säger hon, det var inte för inte som hon var tävlingssimmare och vann ungdoms-SM två gånger innan hon började gymnasiet och satsade på föreningslivet i stället.

Cv:t visar också upp studier på Harvard innan hon gick över till en politisk karriär, först som sakkunnig hos statsminister Göran Persson, en förebild eftersom han ”räddade Sverige” med sin budgetsanering. Sedan statssekreterare hos finansminister Pär Nuder, rådgivare till partiledare Mona Sahlin och överdirektör på Skatteverket, innan hon blev en av Sveriges mäktigaste personer som landets finansminister.

Hon är fortfarande radikal i sin samhällssyn, även om hennes syn på metoder har förändrats.

Annons

– Jag tycker inte att vi ska förstatliga bankerna längre, det är ingen lämplig metod. Men i min strävan efter ett jämlikt samhälle så tror jag att jag ligger väldigt nära där jag var när jag gick med i SSU och hade trasiga jeans. Eller när jag var sju år och satt i soffan och tittade på Rapport.

Efter två år på posten är hon nöjd med att ha statsfinanserna under kontroll. Men hon är bara i början av sin gärning ännu, säger hon.

– Min företrädare satt i åtta år, och jag är bara inne på andra året, så jag har många år kvar.

Arbetet dominerar under den här perioden i livet, men fritiden ägnas åt umgänge med familjen och aktiviteter i naturen. Magdalena Andersson åker gärna längdskidor eller klättrar i berg med maken, tränar swim-run och åker skridskor. Det här är en sportig typ, det förstår man också på hur hon helst tillbringar sin födelsedag:

– Då hoppas jag att det finns snö eller is så att jag hinner med fritidsaktivitet. Det blir en väldigt bra födelsedagspresent.

Namn: Magdalena Andersson

Fyller: 50 år den 23 januari 2017.

Gör: Sveriges finansminister (s).

Bor: Nacka utanför Stockholm.

Familj: Maken Rickard Fridberg, två barn, 15 och 17.

Annons

Så firar jag födelsedagen: ”Jag ska ha en fest hemma – då ska vi äta pizza och chips.”

Om att fylla 50: ”Det ska bli roligt. Småbarnsåren är passerade och man är på väg in i en ny fas. Det finns mer tid för vuxenaktiviteter. Jag kan sakna närheten med barnen, men de behöver ju bryta sig loss, tyvärr!”

Favorithemmasyssla: Tycker mycket om att dricka kaffe och läsa tidningen.

Så kopplar jag av: Fysisk aktivitet i naturen.

Malin Eijde/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons