Notan för att flytta musikpaviljongen på T4 slutade på drygt 2,7 miljoner kronor. Flytten genomfördes efter starka protester med demonstrationer och namninsamlingar. FOTO: CARL-JOHAN BAULER/ARKIV
I sakta mak bar det iväg över Löjtnant Granlunds väg med tio ton paviljongöverdel.
Åskådare fanns på plats för att föreviga den lokalhistoriska händelsen.
Magnus Åkesson och Torgny Pålsson från Sven Jinert AB har jobbat tio dagar med flytten.
Ett ekipage med en ovanlig last. Trailer från Sven Jinert AB kunde lasta och köra utan problem.
Snart framme nära sin nya placering. Transporten blev odramatisk och utan skador.
Paviljongen har landet på ny plats. Här ska den på nytt uppföras med nya och gamla delar.

Paviljongen intog sin nya plats

HÄSSLEHOLM Efter tio dagars förberedelser kunde musikpaviljongen på onsdagsmorgonen flyttas till sin nya plats.

Klockan 10.12 kunde personalen från Sven Jinert AB tryggt och via två stabila kranar sätta ner den tio ton tunga byggnadsdelen på trailern.
Färden, ett fåtal hundra meter, gick sedan i sakta mak längs med kasernplanen. För att komma ur Officersparken med det ovanliga ekipaget, fick ett par lyktstolpar flyttas och marken delvis förstärkas med körplåtar i stål.
– Det har varit ett roligt jobb och vi har varit öppna och låtit folk komma och titta. Vi har tagit oss tid att snacka och informera. Roligt också att få visa på hemmaplan vad företaget med sina 135 anställda sysslar med, sa Torgny Pålsson som är projektledare på Sven Jinert AB.
Själva paviljongtaket vilade under lyftet och flytten tryggt på stålbalkar. Konstruktionen vilade på hela sju ton stål under arbetet.
En del intresserade hade kommit till Officersparken för att bevittna den för Hässleholm historiska händelsen. Flytten markerade samtidigt slutet på en 1, 5 år lång kamp för dem som kämpat för att bevara paviljongen i parken.
– Det här är ett sabotage, de ansvariga skulle skämmas. Skandalen är nu fullbordad, kommenterade Leif Henningsson som varit en av de drivande i kampanjen för att bevara byggnaden på sin plats där den stått sedan 1915.
Han, Evert Storm och Peter Alf hade inför flytten också lämnat över en skriftlig inbjudan till en rad ansvariga politiker, där de uppmanades att komma.
Någon av politikerna bakom beslutet (inte någon motståndare heller för den delen) syntes emellertid inte till under morgonens arbete.
När så både trailer och kranbilar kommit på plats framför matsalen kunde arbetet med att lyfta ner paviljongtaket sätta igång.
Klockan 11.01 vilade dengamla takkonstruktionen tryggt på marken, utan synliga skador av varken lyft eller flytt.
Nu vidtar arbetena med att återuppföra och nybygga musikpaviljongen på sin nya plats.
I Officersparken finns nu endast fundamentet till paviljongen kvar.
– Det ska rivas, bara trappstenarna sparas till den nya platsen, berättar Torgny Pålsson.

Dagens fråga

Källsorterar du noggrant hemma?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×