Annons

”Filmen är viktigare än jag”

Personligt Snubblande nära att bli kriminell
Personligt • Publicerad 27 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tarik Saleh är den hyllade och prisbelönta regissören bakom biofilmer som Metropia, Tommy och den aktuella The Nile Hilton Incident, som hade världspremiär i USA den 21 januari.

– Det är väldigt stort och speciellt att ha världspremiär i USA samma vecka som Donald Trump inträder som president. Filmen är skrämmande aktuell, säger han när han ännu befinner sig i Sverige.

Annons

Om en stund ska han medverka vid filmens slutmix i Europa sound productions lokaler i Filmhuset i Stockholm.

Känd och berömd internationellt är han långt ifrån sin problemfyllda uppväxt i en Stockholmsförort.

– Jag gjorde en del saker som inte var lagliga, som att stjäla. Jag skulle inte vilja att mitt barn skulle växa upp så …

Vändpunkten kom när han var 17 och flyttade från mamma till pappa.

– Pappa fick ordning på mig. Han sa att det jag höll på med var skit, att skolan var viktig.

Ungefär samtidigt skapade han graffitimålningen “Fascinate” i industriområdet Bromsten tillsammans med graffitikonstnären Patrik Circle.

– Idén var att hela väggen skulle “explodera”, vi ville att det skulle vara så tufft som i New York. Lite barnsligt tänkt …

Denna dröm blev både verklighet och, så småningom, Sveriges första k-märkta graffitimålning.

– Det betydde allt för mig, visade att allt var möjligt. När du vet att dina drömmar kan bli verklighet måste du ta ansvar för dem.

Med en filmare till pappa och därför ett tidigt stort intresse för film låg drömmen om att gå i pappans fotspår nära till hands. Med internationell stjärnglans och filmbudget på 40 miljoner kronor – vad är drivkraften?

Annons

Kan de vara de klassiska – berömmelse, sex, pengar?

Han storskrattar.

– Det är bortom drivkrafter, det är besatthet! Det är en känsla att jag måste göra det. Filmskapandet liknar graffitimålningen – du målar på natten och på morgonen finns det någonting där ur ingenting.

– Varje gång försöker jag att spjärna emot och ifrågasätta mina filmprojekt. Varför? För att mina projekt har blivit så stora och involverar så många människor och så mycket pengar. Det är mer krigföring än konst och min roll är generalens – att få mina soldater att offra sig för något som kan vara meningslöst.

Dessa stora projekt har fött en längtan till det ursprungliga: att skapa en värld i det lilla. Att måla en akvarell eller att skriva och hitta på en historia.

– Det är det roligaste.

Men film har en tämligen destruktiv avigsida, medger han.

– Filmen är viktigare än jag. Den tar enormt anspråk och raderar allt annat. Relationer – allt. Film kan riktigt förstöra dig. Det är skrämmande.

Räddningen är ett litet flickebarn på ett år och tre månader.

– Jag är mycket tacksam för min dotter, som har räddat mig från denna besatthet och gjort att mitt liv känns mer sansat. Jag är fortfarande besatt, men jag vet att min huvuduppgift är att ge henne så bra liv som jag någonsin kan. Det räcker att hon får lite feber för att jag ska skita i filmen. Då får alla andra vänta, säger Tarik Saleh.

Annons

Fakta

Namn: Tarik Saleh

Fyller: 45 år den 28 januari 2017.

Gör: Filmregissör.

Familj: Dottern Alba och sambon Frida.

Bor: Stockholm.

Så firar han födelsedagen: “Med familjen i USA”.

Om att fylla 45: “Det känns mycket bättre än att fylla 30 och därmed lämna ungdomen, det var jobbigt! 45 känns ganska bra. Skönt att vara vuxen. Samtidigt är jag alltid jäktad. Kanske har det med åldern att göra – livet håller på att ta slut.”

Varvar ned: ”Mediterar och leker med min dotter.”

Motto: “Våga drömma stort. Ta ansvar för dina drömmar.”

Annons

Nästa dröm: ”Att skriva om tro.”

Älskar Egypten: “Jag började åka dit varje år runt jul som tioåring – och blev förälskad i landet. Det är både anarki och diktatur – hela landet är en enda stor motsägelse. Ett land med stora problem, men också historia och roliga människor. Som i alla storstäder har människorna galghumor som de använder mot varandra för att överleva.”

bild 1/5
Bild 5: Regissören Tarik Saleh fyller 45 år. Foto: Per Larsson / TT
Bild 1: Regissören Tarik Saleh fyller 45 år. Foto: Per Larsson / TT
Bild 2: Det kunde ha slutat illa för Tarik Saleh som hade en strulig uppväxt i en Stockholmsförort. I stället har han blivit en hyllad och prisbelönt regissör. Foto: Per Larsson / TT
Bild 3: Tarik Saleh hade världspremiär i USA för sin nya film “The Nile Hilton Incident” samma vecka som Donald Trump tillträdde som president. ”Filmen är skrämmande aktuell”, säger han. Foto: Per Larsson / TT
Bild 4: Regissören Tarik Salehs dotter Alba på ett år och tre månader räddar den besatte filmskaparen från att helt förlora sig i sitt arbete. Foto: Per Larsson / TT
Bild 5: Regissören Tarik Saleh fyller 45 år. Foto: Per Larsson / TT
Bild 1: Regissören Tarik Saleh fyller 45 år. Foto: Per Larsson / TT
Eyal Sharon Krafft/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons