Annons

Fullt krig om vinstuttag

Skåne Regionrådet Henrik Fritzons (S) beslut att stoppa regionens svar på regeringens utredning om vinster i välfärden får alliansen att koka av ilska, som nu tänker ta initiativ till omröstning i regionstyrelsen.
Publicerad 27 januari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

– Region Skåne har blivit utpekade som ett av sex landsting att svara på regeringen remiss. Döm om min förvåning när jag på en direkt fråga till Henrik Fritzon om när remissyttrandet ska behandlas fick veta att han har bestämt att Region Skåne inte ska yttra sig alls. Detta är ju mandatperiodens hetaste fråga, säger oppositionsrådet Carl-Johan Sonesson (M).

Hans allianskollegor tar sig för pannan och undrar vad Henrik Fritzon menar.

Annons

‑ Vi lägger ju 88 procent av våra skattemedel i just den välfärdssektor där Ilmar Reepalu, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill försvåra för alternativa utförare, kommenterar Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna.

Det var i höstas som Ilmar Reepalu på regeringens uppdrag lämnade sitt förslag till begränsningar av vinstuttag i privata vård- och skolföretag.

Förslaget innebär att ett vinsttak på sju procent införs samt statslåneränta.

Vårdföretagen gick i taket, de borgerliga partierna rasar och flera arbetsgivare, Läkarförbundet och Vårdförbundet har gjort tummen ner. Även LO-förbundet Kommunal tvekar.

Forskaren Joachim Landström, fil doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet, gjorde de första kalkylerna och underlagen till Ilmar Reepalus utredning. På DN Debatt (13/9-2016) förklarade Landström att, om ett vinsttak över huvud taget ska sättas, måste hänsyn tas till att även alla immateriella tillgångar i företaget och värdeskapande investeringar, annars blir en reglering ett i praktiken statligt övertagande av välfärdssektorn. Att inte ta hänsyn till dessa faktorer är ”i det närmaste att i praktiken införa ett förbud mot privat företagande i välfärdssektorn.”

‑ Förslaget från Välfärdsutredningen måste självfallet diskuteras seriöst, även om vi tycker att det ska avfärdas, förklarar Birgitta Södertun, gruppledare för KD.

Centerns Birte Sandberg poängterar att den utredning som Henrik Fritzon stoppar berör tusentals skåningar som jobbar i, eller får vård i hundratals bolag.

Henrik Fritzons svar är att styret har lagt kraftiga besparingar på den centrala administrationen.

– Vi har lagt pengarna på sjukvården istället. Vi är därför restriktiva med att svara på remisser och svarar bara på remisser där vi tror att våra yttranden kan göra skillnad.

Carl-Johan Sonesson köper inte förklaringen.

Annons

– Om man inte förstår att ett eventuellt vinstförbud för privata vårdcentraler har en påverkan på Skåne så har man mycket dålig koll. Ett vinstförbud kommer att leda till att Skånes privata vårdcentraler får lägga ner cirka 60 stycken. Det i kombination att man börjar med denna nya ”svarsprincip” precis när den nationellt sett hetaste utredningen är på remiss är anmärkningsvärt.

Alliansen i regionen har formulerat ett eget yttrande på välfärdsutredningens förslag till regeringen.

Kontentan är: förbjuds, eller begränsas vinster i vissa av de företag som jobbar i v’älfärdssektorn, enbart ett fåtal är utpekade, så begränsas valfriheten och tryggheten.

Som ordförande kan Henrik Fritzon avgöra om regionen ska svara.

– På vårt gruppmöte ska vi ta ställning till att lägga ett särskilt initiativ om att regionstyrelsen ska svara på remissen. Då blir det omröstning, säger Carl Johan Sonesson.

bild 1/2
Carl-Johan So­nes­son (M) måste visa re­sul­tat nu.       Ar­kiv­bild
Re­gi­on­rådet Hen­rik Fritzon (S) fick hård kri­tik. 	          Ar­kiv­bild
Carl-Johan So­nes­son (M) måste visa re­sul­tat nu.       Ar­kiv­bild
Re­gi­on­rådet Hen­rik Fritzon (S) fick hård kri­tik. 	          Ar­kiv­bild
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons