Annons

Allsångsdrottning fyller 85 år

Personligt Elisabeth Wrambjers drivkraft är glädjen att roa.
Personligt • Publicerad 28 januari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Elisabeth Wrambjer fyller 85 den 30 januari och firar det med öppet hus på Café 21 i Tyringe.   Foto. Stefan Olofson
Elisabeth Wrambjer fyller 85 den 30 januari och firar det med öppet hus på Café 21 i Tyringe. Foto. Stefan Olofson

På måndag den 30 januari fyller Elisabeth Wrambjer 85 år. För elva år sedan fick hos Hässleholms kulturpris för de populära allsångskvällarna i Åparken, som hon drog igång för 25 år sedan. Det började på lek. Hon tyckte att det behövdes något som gör Tyringeborna gladare. Och det har hon verkligen lyckats med. I dag är Åparksvällarna det stora dragplåstret i norra Skåne under fyra sommartorsdagar och sponsras av lokala företag och Hässleholms kommun.

– Jag köpte kaféet 1983 och la ner en massa arbete på att renovera huset. Året därpå öppnade jag Café 21 och byggde ut lokalen 1990, för att kunna ta emot alla gäster som kommer från hela södra Sverige för att lyssna på artister och dansband på söndagseftermiddagarna. Jag och mina barn sjunger och underhåller också. Det är glädjen över att roa människor som är min drivkraft. Jag kommer att fortsätta så länge hjärnan fungerar och jag står på mina ben.

Annons

Det stora genombrottet för Café 21 kom 1989 då Wrambjers, som trion Elisabeth, Karin och Krister kallar sig, var med i tv programmet Café Norrköping. programmet var mycket populärt och lockade ibland en miljon tittare. På den tiden hade SVT 1 och 2 ingen konkurrens att tala om i etern.

– Tv-folket hade hört talas om oss och ville att vi skulle sjunga i programmet. Förutom vi Wrambjers så hade vi tre andra musiker med oss också. Det blev en himla succé, berättar Elisabeth på omisskännligt Göingeidiom.

Efter tv-debuten formligen stormades kaféet i Tyringe av gäster, som ville lyssna på musik och ta del av stämningen. Det blev startskottet till utbyggnaden av kafélokalen.

– Jag började ta hit artister. Göingeflickorna, Bo Thomasson och många andra lokala underhållare fick en scen i Tyringe, berättar Elisabeth och visar väggen med fotografier på alla som har sjungit på Café 21 under alla år.

Kaféet är bara öppet på söndagar. Då har folk kommit på benen efter lördagsfirandet och vill göra något trevligt.

– Vi serverar smörgås, kakor och kaffe. Det finns inte en droppe alkohol i huset. Man kan ha kul utan det och folk behöver inga berusningsmedel en söndag, betonar Elisabeth.

Lokalen är fylld med bruksföremål som användes i jordbruket förr i tiden och andra bruksföremål som karbidlampor, kardor, kopparkittlar, årstallrikar med kungligheter som motiv, pipor och gud vet allt.

– Jag har köpt saker som jag tycker passar in i miljön. Många av våra besökare är äldre personer som känner igen föremålen och de naturromantiska oljemålningarna. Det är enkelt och opretentiöst. Folk gillar sånt. Kaféet är ett minimuseum och på sätt och vis en tidsmaskin.

Elisabeth Wrambjer är definitivt inte blyg. Det är hennes styrka, vittnar dottern Karin om.

– Hon går fram till gästerna och pratar med dem och sjunger för dem. Hon har en förmåga att få de mest allvarsamma att dra på smilbanden, säger Karin Wrambjer, som själv har musiken i blodet. Jag är utbildad organisat och har tjänstgjort som kantor i många kyrkor samt varit musiklärare.

Annons

Lillbrorsan Krister Wrambjer är också musiklärare och spelar flera instrument.

Förutom allsång och underhållning arrangerar Elisabeth Wrambjer dans för funktionshindrade en gång i månaden.

Under många år arbetade hon som fritidsledare på Norrängsskolan i Hässleholm och engagerade sig för barn och unga som hade funktionsnedsättningar.

– Det är lika kul att se dessa människor bli glada av dans och musik, som alla mina andra gäster, säger Elisabeth.

På frågan om hur hon hamnade i nöjesfacket drar Elisabeth Wrambjer lite på svaret.

– Jag sjöng och uppträdde en hel del som flicka och tonåring. Sedan blev jag gravid med Karin när jag var 20 år. Det var tuffa tider och jag tog hand om henne själv. Jag försörjde mig på restaurangjobb. Jag har jobbat med allt från disk, matlagning till servering och att stå i bar.

Karin har fått mammas musikaliska gen, liksom Krister som föddes 1964.

– När ”glyttarna” var små höll jag mig mest i bakgrunden när de uppträdde. Vi kånkade runt till olika platser för att sjunga och spela. Det är roligt att vi kan fortsätta att ha kul tillsammans genom musiken, säger Elisabeth.

På måndag den 30 januari ställer hon till med kalas för alla som vill komma till öppet hus på Café 21 i Tyringe med start klockan 14.

Fakta

Annons

Namn: Elisabeth Wrambjer

Aktuellt: Fyller 85 år den 30 januari, Firas med öppet hus i Café 21 med start klockan 14.

Gör: Driver Café 21 i Tyringe och arrangerar allsångskvällarna i Åparken.

Familj: Dottern Karin och sonen Krister, som bildar musiktrion Wrambjers tillsammans med Elisabeth.

Bor: I Tyringe.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons