Annons

”Jag har vissa drag av pedanteri”

Personligt I tv-programmet Lyxfällan hjälper Magnus Hedberg andra att få ordning på sin privatekonomi.
Personligt • Publicerad 1 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Var det ekonomiska draget kommer ifrån vet Magnus Hedberg inte riktigt. Men att hans mamma är född i Växjö och pappa i Kalmar kan så klart ha viss betydelse. I ådrorna flyter alltså småländskt blod.

Första gången det visade sig på riktigt var när han i tidiga tonåren sålde jultidningar. Förutom pengarna hade han noga uppsikt över vilken premienivå han låg på. Och så har det fortsatt. Under åren har han gått från att vara dammsugarförsäljare till försäljningschef, affärschef, konsult och föreläsare. Och sedan 2010 även programledare för Lyxfällan.

Annons

Det var efter ett uppdrag som föreläsare på stora säljdagen på Cirkus i Stockholm som Magnus fick ett mejl från ett produktionsbolag som undrade om han var intresserad av ett jobb på tv.

– Jag fick inte veta vilket program eller vilken kanal det gällde. Jag hann tänka att om det är som programledare för Big Brother så är det ointressant. Men det var det inte.

Tillsammans med kollegan Patrick Grimlund försöker han hjälpa människor att få ordning på obetalda räkningar och lån och att förändra sina liv. Ingen lätt uppgift direkt.

– Ändå är det många som faktiskt lyckas, säger Magnus Hedberg. Bland de uppföljningar som gjorts har drygt två tredjedelar av deltagarna gjort bestående förändringar över tid. Många säger att det blivit riktigt roligt att betala räkningar när man börjar få kontroll och ser att pengarna räcker. Det är en tillfredsställelse som inte är oviktig.

Som offentlig person händer det också att han får frågor från människor som han möter. De två vanligaste är: ”Är det på riktigt?” och ”Hur sitter pengarna uppe på budgettavlan?”. Svaren är: Ja, det är verkliga personer, liv och händelser. Deltagarna söker själva till programmet. Och pengarna på tavlan sitter uppe med små kuddar med klister på ena sidan och magneter på den andra.

Annars är många som vill ha hans råd, mest vad gäller sparande och investeringar. Där menar Magnus Hedberg att det i första hand är viktigt att se till att pengarna arbetar och inte bara låta dem sitta på ett konto helt utan ränta.

– Många tycker att det är sjukt tråkigt med privatekonomi, men vi försöker förmedla att det är tvärtom. Pengar är möjliggörare. Har man koll på ekonomin finns större chans att man kan bränna pengar på det man tycker är roligt i livet.

För egen del lägger Magnus Hedberg gärna en extra slant på roliga bilar, resor och på att renovera hemma. Däremot har han väldigt svårt för att slösa i onödan. Som exempel nämner han akutinhandlingar på närbutiker och bensinstationer där varorna lätt kan kosta 30 procent mer än på stormarknaden.

Han beskriver sig som en person med pedanttendenser som gärna vill ha järnkoll på sina konton och som är mycket intresserad av ekonominyheter och börskurser. Det sista han gör varje kväll innan han somnar är att kolla sina placeringar i mobilen.

Snart kommer du att bli trebarnspappa. Hur påverkar det ekonomin?

Annons

– Vi var egentligen klara med två, men så blev det en liten halvsladdis. Det ska bli jättekul. Men generellt investerar man en dryg miljon kronor fram tills att de är 18 år.

– Det går att ha barn på många olika ekonomiska sätt. Du kan i stort sett lägga hur mycket pengar som helst på barnprylar om du vill. Det är tacksamt för säljare att trycka på säkerheten när det till exempel gäller vagn och bilbarnstol. Som förälder kan det vara svårt att stå emot. Många barn sitter ju som astronauter idag.

– Eftersom vi inte skulle ha fler barn hann vi sälja och ge bort alla grejer så vi har just köpt en splitterny vagn och bilbarnstol. Men spjälsängen har vi köpt på Blocket för halva priset.

bild 1/2
”Jag vill ha järnkoll på pengarna och läser mycket för att kunna hänga med i allt som sker”, säger Magnus Hedberg, programledare för ”Lyxfällan”. Foto: Pontus Lundahl/TT
Programledaren Magnus Hedberg fyller 45 år. Foto: Pontus Lundahl/TT
”Jag vill ha järnkoll på pengarna och läser mycket för att kunna hänga med i allt som sker”, säger Magnus Hedberg, programledare för ”Lyxfällan”. Foto: Pontus Lundahl/TT
Programledaren Magnus Hedberg fyller 45 år. Foto: Pontus Lundahl/TT
Fakta:

Profilen

Namn: Magnus Hedberg

Fyller: 45 år den 1 februari 2017.

Bor: Hus i Bromma.

Familj: Hustrun Sophie samt barnen Ester, 8 och Elis, snart 6 år. Väntar tillökning i februari.

Gör: Programledare i Lyxfällan i TV3. Föreläsare samt driver eget konsultföretag.

Aktuell: Startar Lyxfällan-podden i februari tillsammans med Patrick Grimlund.

Om att fylla 45: ”Jag är väldigt nöjd och tillfreds med livet, men siffran känns lite obekant. Samtidigt blir ju alla ett år äldre varje år, så det är bara att tugga i sig.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag hoppas på frukost på sängen och uppvaktning av hela familjen på morgonen. Förhoppningsvis hinner jag med ett träningspass, en lång bastu och en utsökt middag också.”

Lena Wreede/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons