Annons

Hans passion för musik smittade

Personligt Omtyckt musiklärare på Läredaskolan har avlidit.
Personligt • Publicerad 2 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Per-Henrik Lidén har avlidit, 64 år gammal. Han arbetade under 26 år som musiklärare på Läredaskolan i Hässleholm. PRIVAT BILD
Per-Henrik Lidén har avlidit, 64 år gammal. Han arbetade under 26 år som musiklärare på Läredaskolan i Hässleholm. PRIVAT BILD

Som tidigare meddelats har Per-Henrik Lidén, Tyringe, avlidit i en ålder av 64 år. Han efterlämnar makan Johanna samt en stor släkt.

Musikläraren Per-Henrik Lidéns hastiga bortgång har fått musiken på Läredaskolan i Hässleholm att tystna för en stund. Under årens lopp har många haft ”PH”, som han kallades, som lärare och han beskrivs av eleverna som en lärare som brann för sitt jobb och hade stor passion för musik, en musikglädje som smittade av sig.

Annons

Per-Henrik föddes i Härnösand, son till Karl Lidén och makan Brita. Då Per-Henrik var två år, gick mamman bort och fadern kände då att sonen behövde komma närmare sin släkt, så de flyttade därför till Stockholm.

Redan från tidig ålder hade musiken en central plats i familjen. Fadern var organist och körledare, men övergick mer till att skriva och sammanställa sångböcker tillsammans med en av sina äldre söner.

Så småningom flyttade de till Örebro och under åren där träffade fadern Sonja, som var distriktssköterska i Knäred. Kärlek uppstod och 1960 flyttade familjen till Knäred och Sonja klev in och blev en varm och kärleksfull mor åt Per-Henrik.

1966 avled även fadern och med tiden gick flytten vidare till Laholm, och Per-Henrik gick gymnasiet i Halmstad. Han hade en vacker sångröst och var aktiv körsångare, som både turnerade och tävlade med sin kör. Han spelade även piano sedan tidig ålder.

Efter universitetsstudier i bland annat psykologi, filosofi och musikvetenskap tog han en fil kand examen i Lund 1981 och därefter musiklärarexamen i Malmö.

Sedan slutet av 70-talet var han verksam som musiklärare bland annat i Lund, Leksand, Perstorp och Mjölby.

1991 började PH som musiklärare på Läredaskolan i Hässleholm och det var där han mötte sin blivande maka Johanna, som vikarierade som bildlärare där. Paret bosatte sig i Tyringe 2004 och gifte sig året därpå i Vankiva kyrka.

– Per-Henrik kom från en väldigt musikalisk släkt, som varje gång de träffades sjöng och spelade tillsammans. Det är ett så trevligt sätt att mötas och umgås på, säger makan Johanna Lidén.

Hon beskriver Per-Henrik som en väldigt utåtriktad och engagerad samhällsmedborgare.

– När vi gick på stan hejade hans elever på honom. Han var en mycket älskad lärare, det märktes!

Annons

– Ett annat stort intresse var utgrävningar, fornfynd och arkeologi. Han tittade alltid efter stenar och kullar och sa sig kunna se förfäderna där de gått en gång.

Hemmet och trädgården i Tyringe var hans oas, där PH trivdes som bäst. Han var frisksportande och cyklade, simmade, promenerade och lyfte även lite skrot ibland. Han delade även hustruns intresse för gamla ting och möbler.

Framförallt blir han ihågkommen för sin stora passion för musik. Han sjöng bland annat i Missionskyrkans kör och sista dagen innan han hamnade på sjukhus, var han med kören och sjöng i Eslöv.

Så musiken, som varit med sedan starten i livet, följde honom även in i det sista.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons