Annons

Madickens pappa är död

Personligt Skådespelaren Björn Granaht är död.
Personligt • Publicerad 6 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Skådespelaren Björn Granath har avlidit, 70 år gammal. För en bredare publik är han kanske mest känd som Madickens pappa.Foto: Jonas Ekströmer/TT/arkiv
Skådespelaren Björn Granath har avlidit, 70 år gammal. För en bredare publik är han kanske mest känd som Madickens pappa.Foto: Jonas Ekströmer/TT/arkiv

Björn Granath föddes 1946 i Örgryte, Göteborg, men det var i Stockholm han skulle göra sig ett namn som skådespelare. Han kom till skådespeleriet genom studentteatern, gick vidare till Pistolteatern där han var en del av ensemblen i åtta år, fram till 1975. Han var med i Tältprojektet och i Fågel blå innan han 1987 blev en del av Dramatens fasta ensemble.

För en bredare publik är han kanske mest känd som Madickens pappa. Han gjorde en lång rad film- och tv-roller. Här märks stora publiksuccéer Sällskapsresan II, Pelle Erövraren, Så vit som en snö och Ondskan.

Annons

Han gjorde också ett antal röstroller i tecknade filmer, till exempel som mammuten Manfred i Ice Age-filmerna och clownen Skrattis i Toy Story 3. Han gjorde också ett flertal föreställningar med texter av nobelpristagaren Dario Fo, däribland titelrollerna i Johan Padan upptäcker Amerika på Dramaten och Den helige jycklaren Franciskus på Stockholms Stadsteater. Dessutom regisserade han Historien om tigern på Dramaten.

– Han var ju en otroligt mångsidig skådespelare, folkkär. Han började i vänsterrörelsen men har ändå tagit sig in i andra sammanhang också, där han spelat teater och film med värdighet och seriositet, säger SVT:s teaterkritiker Anna Hedelius till kanalens hemsida.

Malmö Operas chefsdramaturg Stefan Johansson skriver på Facebook:

”Alldeles ofattbart. Ska vi aldrig mer få höra den kloka, sansade, erfarna men också skarpa rösten i nya uppgifter? Eller se honom fånga ögonblicket, diskret men synligt för alla, på scenen? Tankarna går till hans närmaste men egentligen vägrar en ta in detta. En stor förlust för svensk teater.”

Senare i år kommer filmen Borg/McEnroe ha premiär, där Granath spelar Bengt Grive. I den filmen spelar han mot bland andra Shia LaBeouf och Stellan Skarsgård. Enligt Aftonbladet gick han bort efter kort tids sjukdom. Han lämnar efter sig Ann-Margret Fyregård och två barn.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons