Annons

Miss­tänk­lig­görande av hela folk­grupper helt fel

Opinion Där­för för­tjänar po­lisen inte be­röm. Han har gått över den mo­ra­liska gränsen.
Opinion • Publicerad 8 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

En po­lis med chefs­tjänst i Örebro har blivit ”stjär­na” i so­ci­ala me­di­er. I ett in­lägg på sitt pri­vata Face­book­kon­to där be­skrev han sitt jobb som att i stort sett en­bart jaga kri­mi­nella in­vand­ra­re. Med för­namn re­do­visade han olika fall där miss­tänkta pekades ut.

Nu har åkla­ga­re in­lett en för­un­der­sökning mot po­lis­chefen för hets mot folk­grupp (jag skriver inte ut namnet på honom efter­som han är miss­tänkt). Åter­står att se om han gått över den ju­ri­diska gränsen.

Annons

Att han agerat olämp­ligt som po­lis är där­emot själv­klart, även om han fått myc­ket stöd i so­ci­ala me­di­er för att ”tala klar­språk”. Han hyllas som ”san­nings­sä­ga­re” och ”vis­sel­blå­sa­re”, trots att han inte av­slöjar mer än vad som re­dan är känt, ge­nom fors­kning.

Visst är ut­ländska med­bor­ga­re över­re­pre­sen­te­rade på fäng­el­serna och bland dömda. Men det är ock­så an­dra grupper, ex­em­pel­vis ung­domar, so­ci­al­bi­drags­ta­ga­re och – inte min­st – män. Säl­lan skuld­be­läggs en hel grupp av den or­saken.

Rensar man sta­ti­stiken för att ex­em­pel­vis so­ci­alt ut­satta ock­så är över­re­pre­sen­te­rade som brotts­lingar för­svinner i stort sett hela skill­naden mel­lan svenskar och ut­ländska med­bor­ga­re (var­av många inte är in­vand­ra­re utan brotts­lingar som åker till ett grann­land för sin kri­mi­na­li­tet).

Det är oför­svar­ligt att peka ut hela grupper som brotts­lingar lik­som att peka ut miss­tänkta in­nan dom fallit. Där­för för­tjänar po­lisen inte be­röm. Han har gått över den mo­ra­liska gränsen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons