Annons

Is­ra­els bosättarlag bryter mot folk­rätten

Opinion Pro­testerna har varit tyd­liga i Is­ra­el mot rege­ringens lag­för­slag,
Opinion • Publicerad 9 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I mån­dags kväll röstade det is­ra­e­liska par­la­mentet, Knes­set, ige­nom en ny lag som ger is­ra­e­liska bo­sät­ta­re rätt att stjäla mark från pa­le­sti­ni­erna på den oc­ku­perade Väst­ban­ken. Om­kring 4 000 bosättarhem på mark som oc­ku­perats av bo­sät­ta­re där de byggt ”ut­poster” för att erövra mark blir där­med godkända en­ligt is­ra­e­lisk lag, trots att marken ägs av pa­le­sti­ni­er.

Sam­ti­digt som Knes­set be­slutade om den­na lag på­gick en av­hy­sning av en il­le­gal bo­sättning ef­ter en dom i den is­ra­e­liska Högsta dom­stolen. Bo­sät­ta­re och de­mon­stranter för­sökte med våld hindra po­lisen från att av­hy­sa de boende i den olag­liga bo­sättningen.

Annons

Högsta dom­stolen kommer tro­li­gen att ogil­tig­för­klara ock­så den nya lagen, efter­som den strider mot både grund­lagen och folk­rätten. En oc­ku­pa­tions­makt får inte kon­fis­kera mark för att flytta den egna be­folkningen till det oc­ku­perade om­rå­det.

Pro­testerna har varit tyd­liga i Is­ra­el mot rege­ringens lag­för­slag, som lag­ts fram för att hålla ihop rege­ringen i ett läge när pre­mi­är­mi­nis­ter Netanyahu hotas av åtal för kor­rup­tion.

För­dö­man­den har ock­så kommit från hela världen, utom USA, där pre­si­dent Trump av­vaktar den kom­man­de is­ra­e­liska dom­stols­pröv­ningen. Ti­digare har han dock i all­männa or­da­lag varnat för att ut­vidgningen av bo­sätt­ningarna kan för­svåra freds­pro­cessen.

Det är en un­der­drift. Re­dan med dagens bo­sätt­ningar blir det myc­ket svårt att nå den två­stats­lös­ning som inte bara FN utan ock­så Is­ra­el (of­fi­ci­ellt) och större delen av om­världen fö­re­språkar.

EU:s för­dömande är tyd­ligt och ett pla­nerat möte med Is­ra­el har skjutits på fram­tiden.

Re­dan ti­digare har flera EU-länder be­slutat att inga va­ror som pro­du­ceras i is­ra­e­liska bo­sätt­ningar på oc­ku­perat om­rå­de får säljas och att is­ra­e­liska pro­dukter måste mär­kas med var pro­duk­tionen skett. Nu måste EU fatta be­slut om att det ska gälla för hela EU – i so­li­da­ri­tet med både Is­ra­el och Pa­le­sti­na.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons