Annons

”Skräp­ytorna” har livs­kraft

Krönika Det finns många ex­em­pel på den livs­kraft som finns på lands­bygden och i många små­orter.
Opinion • Publicerad 9 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Den här vec­kan är stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven (S) ute i ”verk­lig­heten”, runt om i landet.

Han började sin tur­né i bruks­orten Les­se­bo med sina ned­lagda glas­bruk (nå­got finns kvar i drift) och an­dra in­du­stri­fö­re­tag som lag­ts ned el­ler går på spar­lå­ga. Kom­munen är en av dem som tagit emot flest flyk­tingar de senaste åren.

Annons

I kom­munen med drygt 8 000 in­vå­na­re står 4 000 per­soner i bo­stads­kö. Så sent som 2014 stod många bo­städer tomma.

Det här är en bild av si­tua­tionen på lands­bygden i dag. Men si­tua­tionen skiljer sig på olika håll – och be­ro­en­de på vem som ser på den. En Stockholmsekonon väckte stor upp­märk­sam­het för ett par vec­kor se­dan när han be­skrev lands­bygden (spe­ci­ellt i Värmland och på Got­land) som ”skräp­ytor”. De nä­rmaste åren kommer Stock­holm att växa till fem mil­joner in­vå­na­re me­dan resten av landet av­folkas, spådde han.

Visst har många kom­muner för­lo­rat in­vå­na­re de senaste åren. Se­dan mitten av 1980-talet har hälften av landets kom­muner tappat in­vå­na­re. 33 kom­muner i gles­bygden, främst i nor­ra Sve­ri­ge men ock­så i Berg­sla­gen och Värmland, har för­lo­rat mer än var femte in­vå­na­re de senaste 20 åren. Visst har ung­domar flyttat, men fram­för allt har få barn fötts me­dan an­talet döda varit stort, vil­ket lett till ett stort fö­del­se­un­der­skott.

Det finns ock­så i Syd­sve­ri­ge kom­muner med lik­nan­de pro­blem, inte min­st i nor­ra Skåne från Ör­kel­ljunga till Löns­bo­da. In­du­strier har lag­ts ned och nya jobb har inte kommit till i sam­ma ut­sträckning.

Ändå finns det många ex­em­pel på den livs­kraft som finns på lands­bygden och i många små­orter. Med en an­nan po­li­tik kan den­na stärkas.

Där­för var det väl­kom­met när lands­bygds­kom­mit­tén för­ra vec­kan kun­de läg­ga fram ett enigt för­slag om en lång rad åt­gärder som skulle öka lands­bygdens och gles­bygdens möj­lig­heter att ut­vecklas på sam­ma vill­kor som kon­cen­tra­tions­orterna.

Ty­piskt för den svenska de­batten är att det för­slag som väckt mest upp­märk­sam­het i de stock­holms­ba­se­ra­de me­di­erna och bland Stock­holms­po­li­ti­kerna har varit att 10 000 stat­liga tjänster skulle flyttas ut från Stock­holm. Men 12 000 nya stat­liga jobb har till­kommit i Stock­holm de senaste åren me­dan stat­liga jobb för­svunnit i många min­dre kom­muner runt om i landet.

Vik­tigare är där­för för­sla­get att be­vara och ut­veckla den stat­liga när­va­ron i form av ar­bets­för­med­ling och po­lis i var­je kom­mun el­ler ar­bets­mark­nads­re­gi­on, lik­som att sam­ordna för­säk­rings­kas­sa, pen­sions­myn­dig­het och skat­te­kon­tor i lo­kala ser­vice­cent­ra.

Ett för­slag som är tänkt att fi­nan­siera en del av de öv­riga är att re­se­av­draget ska för­ändras till att bli helt av­stånds­ba­serat, oav­sett kost­nader. Det skulle be­tyda att de flesta stor­stads­bor skulle för­lora av­draget.

Ty­piskt för den Stockholmsfixerade de­batten är att Mo­de­raternas grupp­le­da­re i riks­dagen Jes­si­ca Pol­fjärd tvingades gå ut och ta av­stånd från sin le­da­mot i kom­mit­tén ef­ter att det mäk­tiga Stock­holms­di­strik­tet pro­te­sterat. Om stock­hol­ma­re ris­kerar att drabbas av nå­got för­slag an­s­es det inte vara ett sär­in­tres­se.

Så även om för­sla­gen är bra åter­står det att se om Sven-Erik Bucht (S) vågar läg­ga fram för­sla­gen till riks­dagen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons