Annons

Till papperskorgen

Opinion Allt fler tar av­stånd från Il­mar Ree­pa­lus ut­red­nings­för­slag att sätta ett tak för vinsterna i fö­re­tag som verkar inom sek­torerna vård, skola och om­sorg – även in­ternt inom S och MP.
Opinion • Publicerad 10 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Kasta utredningen i papperskorgen, Shekarabi.              Foto: TT
Kasta utredningen i papperskorgen, Shekarabi. Foto: TT

Allt fler tar av­stånd från Il­mar Ree­pa­lus ut­red­nings­för­slag att sätta ett tak för vinsterna i fö­re­tag som verkar inom sek­torerna vård, skola och om­sorg – även in­ternt inom S och MP.

Fö­re­tag inom branschen har kon­sta­terat att det blir ett näst in­till to­talt vinst­för­bud på grund av sättet att be­räkna vinsten. De flesta fö­re­tag inom vård- och om­sorgs­branscherna har myc­ket små fasta till­gångar, vil­ket gör att Ree­pa­lus be­grepp ”ope­ra­tivt ka­pi­tal” som grund för vinst­taket leder till i stort sett noll som tillå­ten vinst.

Annons

Det drabbar även ci­vil­sek­torn, allt­så ide­ella fö­re­tag utan vinst­krav men som be­höver kun­na re­do­visa vinst för att lång­sik­tigt klara ut­veckling av verk­sam­heterna och för att ut­jämna re­sul­tat över tiden. Des­sa fö­re­tag tar inte ut nå­gon vinst ur fö­re­taget efter­som det inte finns nå­gra äga­re med vinst­krav.

Ändå vill inte Reepalu göra nå­got un­dan­tag. De fö­re­tag som be­höver kan ju låna upp pengar för att öka det ope­ra­tiva ka­pi­talet är hans för­slag, vil­ket visar att han har mi­ni­mala kun­skaper om fö­re­tagande.

Den som kon­stru­e­rat för­sla­get ”är nå­gon som inte för­står sig på fö­re­tag, den saken är sä­ker”, säger till Dagens Industri Dick Holm­gren, som driver det ide­ella skol­fö­re­taget Fi­lo­so­fiska. Upp­rörd­heten inom den idé­bu­rna sek­torn är min­st lika stor som bland öv­riga fö­re­tag.

Även po­li­tiskt börjar nu hö­ras in­vänd­ningar. Mil­jö­par­ti­et har ald­rig varit hel­hjär­tat för vinst­tak och nu pro­te­sterar re­gi­on­råd i alla tre stor­stads­re­gi­onerna. Utan den vård som pri­vata fö­re­tag ger skulle re­gi­onerna inte klara vården. Ton­gi­van­de kom­mun­po­li­ti­ker inom S, som Lars Stjern­kvist, råder rege­ringen att över­ge vinsttaksförslaget och för­söka göra upp med Alliansen om an­dra för­slag för att ga­ran­tera kva­li­tet i vården och om­sorgen.

Civilminister Ardalan Shekarabi måste lyssna på den kri­tiska re­miss­opi­ni­onen och den in­terna kri­tiken och stoppa Ree­pa­lus vinsttaksmodell, även om V surar.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons