Elstötar ger bättre smak på basilikan. 8foto: tt/arkiv

Krydda med elstötar

lund Forskare i Lund har av en ren slump upptäckt att torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan bli betydligt smakrikare och färggladare med hjälp av elektricitet.

En grupp forskare i livsmedelsteknik från Lunds Tekniska högskola har upptäckt att om torkade basilikablad får elstötar smakar och luktar kryddan nästan som färsk.
Kryddbladens porer stängs naturligt när omgivningen är torr för att behålla sin fukt. Men om bladen behandlas med så kallad pulsed electric field-teknik, eller PEF-teknik, skadas porerna och förblir öppna så att torktiden nästan halveras.
– Hittills har vi jobbat med basilika. Härnäst funderar vi på att testa dill, säger forskaren Federico Gomez.
Upptäckten gjordes mer eller mindre av en slump.
– Min tidigare doktorand noterade att stomata (bladens porer) inte stängdes när hon körde bladen i PEF-teknik. Detta påverkade hennes experiment på ett negativt sätt.
Gomez diskuterade observationen med Allan Rasmusson, växtfysiolog vid biologiska institutionen, Lunds universitet.
– Vi kom fram till att permanent öppna stomata borde kunna korta torktiden, säger Gomez.


Efter flera test visade det sig att torktiden förkortades samtidigt som smaken och färgen blev betydligt aptitligare.
Tekniken – som ännu bara körs i labbet – väntas bli efterfrågad då den inte är dyr, eftersom energi sparas under torkningen.

Dagens fråga

Tvättar du bilen på gatan?

  • Nej (77%, 376 Röster)
  • Ja (23%, 115 Röster)

Antal röster: 491

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar