Annons

Dyrt, onö­digt ex­tra full­mäk­ti­ge­mö­te

Opinion Den nya ma­jo­ri­teten kostade på sig ett helt onö­digt möte till en kost­nad av min­st 100 000 kro­nor.
Opinion • Publicerad 14 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Mån­dags­kvällens se­ans med kom­mun­full­mäk­tige i Häss­le­holm hade be­gä­rts av Pär Palm­gren (M), upp­bac­kad av L, KD, SD och FV. En tred­je­del av full­mäk­tige kan näm­li­gen tvinga fram ett ex­tra sam­man­trä­de.

Syf­tet var att få till ett be­slut om en ny nämndsorganisation, skräd­dar­sydd för Palm­grens am­bi­tion att forma en ny ma­jo­ri­tet utan att er­känna det. Palm­grens mo­de­rater har till­sam­mans med li­be­raler och krist­de­mo­krater bara 15 av full­mäk­tiges 61 man­dat. Men ma­jo­ri­teten bygger på att han all­tid får stöd av SD och FV – om han inte kan tina upp re­la­tionerna med den nu­va­ran­de ”nästanmajoriteten” som ska av­sättas. Det verkar ef­ter det ex­tra full­mäk­ti­ge­mö­tet vara omöj­ligt.

Annons

Palm­gren er­kände i ta­lar­stolen att han inte hade trott att hans fram­gång i full­mäk­tige med sitt al­ter­na­tiva bud­get­för­slag skulle leda till de sty­ran­des av­gång. Den fel­be­dömningen ligger bak­om det nä­rmast pa­nik­ar­tade ut­spelet om snabbt be­slut om en helt ny po­li­tisk or­ga­ni­sa­tion, trots att en par­la­men­ta­risk be­redning till­satts för att dis­ku­tera en så­dan in­för näs­ta val.

Den nya or­ga­ni­sa­tionen lad­es fram ock­så i en mo­tion till det senaste or­di­na­rie full­mäk­ti­ge­mö­tet, så det ex­tra­in­kal­lade sam­man­trä­det var helt onö­digt. Nå­got be­slut kun­de ändå inte fattas i mån­dags kväll, efter­som lagen säger att alla ären­den måste be­redas.

Där­för kostade den nya ma­jo­ri­teten, som ofta kri­ti­serar de höga kost­naderna för den po­li­tiska verk­sam­heten, på sig ett helt onö­digt möte till en kost­nad av min­st 100 000 kro­nor i form av ar­vo­den, er­sättning för för­lo­rad in­komst och re­se­er­sätt­ningar samt so­ci­ala kost­nader på det.

Ge­nom ovil­jan att tillåta en se­riös be­redning el­ler ens dis­ku­tera de­taljer i sitt or­ga­ni­sa­tions­för­slag – ”vi har 31 röster här, så be­slu­tet är re­dan klart”, för­kla­rade Björn Wid­mark (FV) – brändes alla broar till det sam­för­stånd som åt­min­sto­ne Pär Palm­gren talat om ti­digare. Det är be­klag­ligt för Häss­le­holms kom­mun.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons