Annons

En års­lön på banken var in­get då­ligt råd

Opinion Den stora vinsten med sparande är att pengar ger makt över sitt eget liv.
Opinion • Publicerad 15 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Anne Wibb­le, folk­par­tis­tisk fi­nans­mi­nis­ter, sa att alla svenskar egent­li­gen borde ha en års­lön på banken. Det kan för många fram­stå som ore­a­lis­tiskt, och för vissa är det ock­så det, men i grunden är det ett sunt för­håll­nings­sätt.

Det är inte så lätt att få grepp om hur stora till­gångar svenskarna har. Se­dan för­mö­gen­hets­skatten av­skaffades finns inte läng­re nå­gon sam­lad sta­ti­stik.

Annons

En stat­lig bank har frågat svenska folket om hur de har det med spa­ran­det. Av de drygt 1 000 som svarat upp­ger 25 pro­cent att de har pengar sparade som de snabbt kan komma åt mot­sva­ran­de min­st ett års net­to­in­komst. Un­ge­fär hälften har mer än 100 000 kro­nor i så­dant sparande.

I dag talas det myc­ket om svenskarnas lånande, och det är sant att pri­vat­per­soners lån ökat kraf­tigt. Men det gör ock­så spa­ran­det. En­ligt SCB:s sta­ti­stik har de svenska hus­hållens lån ökat med drygt sju pro­cent det senaste året, men sam­ti­digt har spa­ran­det ökat snabbare – bank­spa­ran­det har ökat med tio pro­cent.

Det­ta visar att am­bi­tionen att ha en års­lön på banken kan­ske inte är så långt bort som man kan tro, även om det na­tur­ligt­vis kan verka så den dag man gör den första in­be­talningen på spa­ran­det. De all­ra flesta har fått det be­tyd­ligt bätt­re eko­no­miskt de senaste åren och kan bygga upp ett eget sparande; det handlar snarare om pri­ori­te­ringar än om det är möj­ligt el­ler inte.

Den stora vinsten med sparande är att pengar ger makt över sitt eget liv. Man får be­tyd­ligt lättare att möta och klara för­änd­ringar. För den som har pengar är till ex­em­pel ett slopat rän­te­av­drag inte nå­got större hot. Om man vill kan man ju be­ta­la av på lånen. För den som saknar de mar­gi­nalerna kan ett slopat rän­te­av­drag tvinga fram en för­säljning i en sjunkande bo­stads­mark­nad.

Vill man und­vika den makt­lös­het som det in­ne­bär, gör man klokt i att lyssna på Anne Wibb­les råd och börja spara ihop till den där års­lönen.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons