Annons

Nya postnummer för bättre sortering

ÖSTRA GÖINGE 280 60 Broby och 280 64 Glimåkra försvinner
Östra Göinge • Publicerad 16 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

De femsiffriga postnumren har funnits sedan 1968, och det är sällan de ändras. Nu är så fallet när Broby blir av med 280 60 och Glimåkra blir av med 280 64, och anledningen är ganska enkel.

– Det är ganska stora områden som har de här postnumren och genom att dela upp dem så kan vi förfina och förbättra sorteringen, säger Tommy Jonsson som är postnummeransvarig på PostNord Sverige.

Annons

Förändringen innebär också att posten kan delas upp på bättre och effektivare sätt för postoperatörerna som gör den här förändringen tillsammans.

– För vår del kan vi skapa ett eget postnummer för boxar exempelvis, säger Tommy Jonsson som räknar med att det kan ta tid innan alla berörda har vant sig vid sitt nya postnummer.

– Det här är ingenting som fungerar perfekt från dag ett, det vet vi av erfarenhet. Vi räknar med att de gamla postnumren kommer att ligga kvar i ungefär ett halvår, säger Tommy Jonsson.

Sammanlagt är det lite drygt 3 000 abonnenter som berörs av postnummerförändringen och de kommer nu att delas upp i områden med cirka 400 i varje. Men de behöver inte vara oroliga att de inte ska få sin post om avsändarna skriver fel postnummer efter den 6 mars.

– Vi gör alltid vårt yttersta för att hitta mottagaren och gör allt för att adressäkra en försändelse. Sen är det så att personalen på de mindre postkontoren ofta har koll på vart posten ska och känner till de gamla postnumren, säger Tommy Jonsson.

Skulle det vara så att det även ett halvår efter förändringen är någon eller några som använder sig av de gamla postnumren kan PostNord skicka påminnelser till dem för att göra dem uppmärksamma på att det är nya nummer som gäller.

Och abonnenterna, som alla ska ha fått meddelande om postnummerförändringen, behöver faktiskt inte göra så mycket i samband med postnummerändringen. Alla statliga instanser får automatiskt besked om förändringen, och där sköts det automatiskt och förändringen kommer även att ske automatiskt till de allra flesta banker och försäkringsbolag.

– Skatteverket, försäkringskassan, kommunen och liknande behöver man inte tänka på att ändra något hos. Det är väl mer de personliga kontakterna som behöver uppdateras och om man eventuellt är med i någon lokal förening som behöver få reda på det nya postnumret, säger Tommy Jonsson som av erfarenhet vet att kunderna brukar anpassa sig ganska snabbt till de ny postnumren.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons