– Ibland har jag saknat det politiska livet, säger Bengt Andersson (S) som avgick år 2006. 8Foto: Kristina Höjendal

Bengt Andersson (S) gör politisk comeback

HÄSSLEHOLM Efter elva års uppehåll från aktiv kommunpolitik gör före detta kommunalrådet Bengt Andersson comeback.
– Han slapp skicka in sitt cv, säger Lena Wallentheim (S) med ett skratt.

Bengt Andersson kommer att efterträda Hässlehems nuvarande ordförande Christer Welinder (S) som i höstas blev ordförande i omsorgsnämnden och då lämnade in sin avsägelse. Det var också Christer Welinder som väckte frågan:
– Han ringde på dörren en dag, sa att han tänkte avgå och frågade om inte jag kunde tänka mig att ta över. Jag blev överraskad förstås men det lät lite spännande ändå, berättar Bengt Andersson, som fyller 71 i sommar.
En enig S-styrelse valde honom i torsdags kväll. Nu återstår för Hässlehems bolagsstämma att ge klartecken den 16 mars. Samtidigt pågår som bekant ett politiskt maktskifte som gör att Socialdemokraterna inte kommer att få behålla ordförandeposten i det kommunala bostadsbolaget:
– Vi vet ännu inte om Bengt blir vice ordförande eller får en ledamotsplats, men han blir vår gruppledare för Hässlehem, konstaterar Lena Wallentheim.

Bengt Andersson satt som kommunalråd i 18 år, varav tolv som kommunstyrelsens ordförande, tre som vice ordförande och lika många år som oppositionsråd. Han var även aktiv i Hibabs styrelse.
Ibland har han saknat det politiska livet, medger han.
– Men första tiden efter att jag slutat lyssnade jag inte ens på fullmäktige. Sedan började jag göra det igen efter ett par år.
– Ja, du skickade ett par sms också, inflikar Lena Wallentheim.

Det är inte alltid de två delat åsikt. Bengt Andersson stack senast ut hakan i paviljongfrågan där han förgäves bad Wallentheim att ompröva sitt beslut.
– På min tid hade vi hanterat frågan annorlunda, sade han till tidningen.
Det stör inte Lena Wallentheim, bedyrar hon.
– Det är en styrka när man inom ett parti kan ha diskussioner och olika åsikter. Man får faktiskt tänka fritt och jag är jätteglad att Bengt är tillbaka, säger hon och tillägger att hon ofta ringt sin företrädare för att fråga om råd eller få information – senast nu i vintras när budgetturbulensen var som värst.

Något stilla pensionärsliv har Bengt Andersson inte levt sedan han överraskande lämnade politiken 2006. Han har skog, eget företag och är medlem i SPF.
– Jag har snickrat och renoverat badrum och i Danmark byggde jag ju upp nya montrar till elefanterna på Köpenhamns zoo (!).
Nu ser han fram emot att ta nästa steg in i bostadsbranschen. Han är tydlig med att han anser att Hässlehem behöver bygga betydligt mer än vad som hittills skett.

Kan du tänka dig fler uppdrag?
– Jag börjar med detta, svarar han hemlighetsfullt.

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×