Dramatisk ökning av resistenta bakterier hos förskolebarn

sverige Antibiotikaresistenta bakterier hos friska barn i förskolor har ökat kraftigt. Detta visar en avhandling vid Uppsala universitet, rapporterar SR Vetenskapsradion.
På sex år har andelen friska barn som bär på tarmbakterier som kan stå emot antibiotika ökat från knappt 3 till drygt 20 procent.

En färsk studie från Uppsala universitet visar att förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier hos friska förskolebarn har ökat dramatiskt. På bara sex år har andelen friska barn som bär på resistens ökat från tre till 20 procent.
– Om de här resultaten är representativt för samhället i stort får vi omvärdera synen på Sverige som ett land med låg förekomst av antibiotikaresistens, säger Johan Kaarme, barnläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och den som genomfört studien, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×