Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT
Börge Hellström (till höger) har avlidit. Foto: TT

Kriminalförfattaren Börge Hellström är död

Författaren Börge Hellström, ena halvan av författarduon Hellström och Roslund är död.

Deckarförfattaren Börge Hellström:

Under det gemensamma författarnamnet Roslund & Hellström skrev Börge Hellström tillsammans med journalisten och författaren Anders Roslund en serie starkt realistiska kriminalromaner om kommissarie Evert Grens:

Odjuret (2004), Box 21 (2005), Edward Finnigans upprättelse (2006), Flickan under gatan (2007), Tre sekunder (2009), Två soldater (2012) och Tre minuter (2016).

Seriens böcker har prisats så väl i Sverige som internationellt i många olika sammanhang. Den första boken Odjuret fick till exempel Glasnyckeln som det årets bästa nordiska kriminalroman, Tre sekunder utsågs av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman 2010 och den fick också brittiska CWA International Dagger som årets bästa internationella kriminalroman.

Nyheten om Hellströms bortgång kom under fredagseftermiddagen.

– Han var som ett syskon för mig. Han var stollig, jobbig, kärleksfull och snäll. Egentligen ville han vara farlig men det var han inte. Han var snäll på gränsen till god, säger hans författarkollega och samarbetspartner Anders Roslund.
– Jag litar inte på en jävel, det är så jag växt upp. Börge var likadan men vi bestämde oss för att lita på varandra.

I slutet av januari berättade Hellström för Aftonbladet att han led av en aggressiv form av lymfom och att den var obotlig, ett besked han fick för ungefär en månad sedan.
– Det var hårt: nu kan vi inte göra mer. Jag har blivit immun mot cellgifterna och flyttats till i palliativ vård, men jag mår ganska bra. Det värsta är en fet tumör i ljumsken, sa han till tidningen.

Anders Roslund är märkbart tagen när Skånskan når honom på telefon.
– Jag fattar det inte, säger han.
– Jag visste ju hur illa det var och man tror att man är förberedd men när det väl händer är man inte förberedd alls.

Roslund & Hellström – ja, det skulle stå så på böckerna, utan förnamn – debuterade 2004 med kriminalromanen Odjuret. Totalt har de givit ut sju romaner tillsammans. Den senaste var Tre minuter som kom förra året.  Böckerna har översatts till 35 språk och rönt stora framgångar.
– Vi skapade något slags trend. När vi började var det ingen som var intresserad av författarpar men sedan följde andra efter. Och när jag kom på att vi skulle strunta i förnamnen så gjorde andra också det. Det hörde av sig människor från andra länder som berättade att vi fått efterföljare även där.

Bara några dagar innan Hellström gick bort hördes de av för sista gången.
– Vi skulle ha fikat tillsammans men han orkade inte, ringde och avbokade. Han älskade sin jäkla bil och ville alltid köra till mig men den här gången skulle jag hälsat på honom där han bodde utanför stan.

– Vi har hållit på i 20 år, det är nästan hela mitt vuxna liv. Vi var kollegor men också vänner. Man lär känna varandra på ett speciellt sätt när man skriver böcker tillsammans. Det blir nästan som en familjerelation, säger Anders Roslund och berättar om otaliga resor runt om i Sverige och världen för att marknadsföra böckerna som, vid sidan om skrivandet svetsat dem samman.
– När jag tittar mig runt i skrivarlyan här på Söder [i Stockholm] har jag Börge överallt. Det är böckerna som står i hyllarna, bilder och affischer.

Börge Hellström blev 59 år.

Deckarförfattaren Börge Hellström:

Under det gemensamma författarnamnet Roslund & Hellström skrev Börge Hellström tillsammans med journalisten och författaren Anders Roslund en serie starkt realistiska kriminalromaner om kommissarie Evert Grens:

Odjuret (2004), Box 21 (2005), Edward Finnigans upprättelse (2006), Flickan under gatan (2007), Tre sekunder (2009), Två soldater (2012) och Tre minuter (2016).

Seriens böcker har prisats så väl i Sverige som internationellt i många olika sammanhang. Den första boken Odjuret fick till exempel Glasnyckeln som det årets bästa nordiska kriminalroman, Tre sekunder utsågs av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman 2010 och den fick också brittiska CWA International Dagger som årets bästa internationella kriminalroman.

Läs mer:

×