Kopior på dockskåpsmöbler från Sundborn. Foto: Jörgen Johansson
Kulturutvecklare Catharina Hjalmarsson är nöjd med att utställningen ”Tocken Carl” nu återuppstått i kulturhuset Hässleholm. Foto: jörgen Johansson
Per Lossing, Mats Lindh och Conny Åhs justerar det sista inför invigningen. Foto: Jörgen Johansson
”Det här är riktigt kul”, säger kulturchef Anders Rosengren och berömmer alla som arbetat med att få den på plats i Hässleholm. Foto: Jörgen Johansson
Några tittskåp med de allra mest förekommande och populära biilderna av Carl Larsson. Foto: Jörgen Johansson
Anna Aleheim ser till att det är dammfritt och städat i Tocken Carls hus. Utställningshallen i kulturhuset har omvandlats till en berättelse om den folkkäre konstnären Carl Larsson, en unik utställning som förhoppningsvis ska locka en stor publik. Foto: Jörgen Johansson

”Välkommen in kära du”

Hässleholm Allt är på plats. Snickeridammet har dammsugits bort. De sista små färgklickarna är ditmålade. Belysningen är satt och det interaktiva är färdigt för användning.
Nu kan publiken komma på besök hos ”Tocken Carl”.

När utställningen om Carl Larsson – ”Tocken Carl” – öppnar har Mats, Per och Conny lagt många timmar på att skapa en unik utställning. De har haft hjälp av både snickare från Hovdala och ansvariga på Carl Larssongården i Sundborn för att allt ska bli perfekt.

– Tre lastbilsflak med utställningsmaterial har vi tagit emot, berättar Mats Lind samtidigt som han pytsar på lite färg på några väggar.

Han berättar att den stora utmaningen varit att få utställningen att fungera på en betydligt mindre yta, och modernare utställningshall, än när utställningen visades under två säsonger i Sundborn. På Carl Larssongården fanns utställningen på två plan i en kvarnbyggnad.

Man har hela tiden haft kontakt med utställningsansvarig i Sundborn för att få godkänt för lösningar som tvingats fram av utrymmesskäl. Riktigt nöjda är man med den nya belysningen som enligt ljussättare Conny Åhs ger en bättre färgåtergivning och skapar en fin atmosfär i utställningshallen.

– Vi slipper nu bränna oss på lamporna som dessutom hade en ovana att glida ur sitt läge, säger Conny och menar att de nya ledlamporna dessutom är mindre skadliga för de objekt som ställs ut.

Alla tavlor och föremål som visas är dock kopior av originalmålningar och möbler. Kopian av stora tavlan ”Midvinterblot” är dessutom hälften så stor som originalmålningen. ”Bara” tre gånger sex meter.

En nöjd kulturchef, Anders Rosengren, kikar runt i utställningen dagen före vernissagen och ger beröm åt alla de som varit inblandade i förverkligandet av ”Tocken Carl”, som ju är en fortsättning på den utställning om Carl Larssons hustru Karin som tidigare visats i Hässleholm.

– Den här utställningen byggdes ju för Sundborn, inte som en vandringsutställning, men det är tack vare Catharina Hjalmarsson (kulturutvecklare, reds.anm,) som vi har den på plats här i kulturhuset, inflikar han.

Utställningen om Karin lockade mellan 8 000 och 10 000 besökare. Något som kulturchefen hoppas ska överträffas med den nya utställningen.

Utställningen är unik, på det viset att Hässleholm är den enda platsen i södra Sverige där utställningen kan ses.

Dagens fråga

Har du fastat någon gång?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×