Annons

Öpp­ning om hy­rorna

Ledare Hyresgästföreningen i Stockholm har öppnat för mer marknadstänkande i hyresförhandlingarna. Det kan leda till ökat byggande.
Opinion • Publicerad 21 februari 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Ska Östermalm ha samma hyror som förorterna?          Foto: TT
Ska Östermalm ha samma hyror som förorterna? Foto: TT

Bo­stads­po­li­tiken är ett minerat om­rå­de för par­tierna. De par­la­men­ta­riska överläggningar som fö­rdes för­ra året bröt sam­man utan att par­tierna vå­gade över­ge sina hjär­te­frå­gor för att för­söka nå en kom­pro­miss som skulle kun­na be­tyda ökat bo­stads­byg­gan­de. Där­för fort­sätter bo­stads­bristen att vara ett stort pro­blem många år än.

Bruks­vär­des­hy­rorna som fast­ställs ef­ter för­hand­lingar med Hyres­gäst­fö­re­nin­gen är en av de svåra prin­cip­frå­gorna. Socialdemokraterna är hårt bun­dna till hy­res­gäst­fö­re­ningarna (och tvärt­om), sam­ti­digt som hy­res­sätt­ningen gör att det är svårt för bygg­bo­lag att få lön­sam­het i att bygga nya bo­städer. Det är en av or­sakerna till det för låga bo­stads­byg­gan­det.

Annons

Det gam­la bruks­vär­des­sy­stemet har över­levt sig själv. Det gör att lä­gen­heter i cen­trala Stock­holm kan ha läg­re hy­ror än i för­orterna. Lä­get el­ler an­dra ytt­re fak­torer som goda all­männa kom­mu­ni­ka­tioner spelar i stort sett in­gen roll för hy­res­sätt­ningen.

Det har de senaste åren kommit en li­ten upp­mjukning av de här re­glerna, och i går med­delade Hyres­gäst­fö­re­nin­gen i Stock­holm till­sam­mans med tre kom­mu­nala bo­stads­bo­lag att nu ska sy­stemet för hur hy­rorna sätts ändras. Hy­rorna ska i fort­sättningen ”utgå från hy­res­gästers ge­ne­rella vär­der­ingar kring bo­en­det”. Man kan tyc­ka att det all­tid borde varit en själv­klar­het för hy­res­gäst­fö­re­ningarna.

Nu har en un­der­sökning gjorts som visar att hy­res­gästerna ser det som själv­klart att ex­em­pel­vis lä­get borde spela en större roll för hy­res­sätt­ningen. Där­för har parterna enats om en ”Stock­holms­mo­dell” för hy­res­sätt­ningen. Den bygger fort­satt på för­hand­lingar och tyd­liga kri­te­ri­er, vil­ket är rim­ligt. Den be­tonar ock­så att inga chock­ar­tade höj­ningar ska ske.

Men öpp­ningen för mer mark­nads­tän­kan­de äv vik­tig. Blir den mer all­mänt til­lämpad kan det leda till ökat byggande och där­med minskad bo­stads­brist.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons