Annons

Tala med Ryss­land – men tala klar­språk

Opinion Sve­ri­ge har all an­led­ning att föra fram tyd­liga upp­fatt­ningar men sam­ti­digt ha kvar öp­pna ka­naler för ut­by­te av syn­punkter med Moskva.
Opinion • Publicerad 21 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I dag åker ut­ri­kes­mi­nis­ter Mar­got Wallström till Moskva för att träffa sin ryske kol­le­ga Ser­gej Lavrov. Även om det en tid varit spänt mel­lan Sve­ri­ge och Ryss­land är det rätt av Wallström att träffa Lavrov. Det är näs­tan ald­rig fel att tala med an­dra.

För ett år se­dan tog Fin­lands pre­si­dent Sau­li Nii­ni­stö emot sin ryske kol­le­ga Vla­di­mir Pu­tin. Från Sve­ri­ge hö­rdes då kri­tik mot kon­takterna, efter­som Ryss­land var fö­re­mål för sank­tioner. Des­sa gällde dock inte stats­chefen el­ler an­dra ledande po­li­ti­ker.

Annons

Det var rätt då av Nii­ni­stö att träffa Pu­tin. Med tan­ke på Fin­lands lång­va­riga sär­skilda re­la­tion till sin store granne var det vik­tigt att upp­rätt­hålla den kon­takten, när Pu­tin inte var väl­kom­men till så många an­dra hu­vud­städer i Eu­ro­pa.

Det be­tydde inte att Fin­land visade un­der­då­nig­het mot Ryss­land. Tvärt­om talade Niinistö sä­kert klar­språk med Pu­tin. Det är vik­tigt att Wallström gör det­sam­ma med Lavrov. Det finns flera frå­gor där Sve­ri­ge och Ryss­land har olika upp­fatt­ningar.

Det gäller till ex­em­pel den ryska upp­rustningen i och kring Öster­sjön, som upp­fattas som hot­full av många svenskar och som lett till höjd svensk be­red­skap i om­rå­det.

Det gäller ock­så den ryska ag­gres­sionen mot Ukrai­na, med oc­ku­pa­tionen av Krim och in­blandningen i striderna i öst­ra Ukrai­na. EU:s sank­tioner mot Ryss­land måste bli kvar så länge Ryss­land inte ändrat po­li­tik i Ukrai­na och åter­gått till att re­spek­tera an­dra länders gränser en­ligt OSSE-re­glerna.

Sy­ri­en­kon­flikten är en an­nan fråga där Mar­got Wallström måste vara tyd­lig med den svenska lin­jen, att lång­sik­tig fred bygger på att folk­vil­jan får komma till ut­tryck och att det gör att dik­ta­torn As­sad inte har nå­gon plats i fram­tidens Sy­ri­en.

Sve­ri­ge har all an­led­ning att föra fram tyd­liga upp­fatt­ningar men sam­ti­digt ha kvar öp­pna ka­naler för ut­by­te av syn­punkter med Moskva.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons