Annons

Uteslut inte samarbete S+M

Krönika Den som vill ha en hand­lings­kraf­tig rege­ring utan SD-in­flytande kan inte ute­sluta sam­ar­be­te mel­lan M och S.
Opinion • Publicerad 21 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Den för­re för­svars­mi­nis­tern och mo­de­rat­po­li­ti­kern Mi­ka­el Odenberg har helt rätt. Om en fram­ti­da rege­ring inte ska vara vare sig di­rekt el­ler in­di­rekt be­ro­en­de av Sverigedemokraterna går det inte att ute­sluta ett sam­ar­be­te mel­lan Mo­de­raterna och Socialdemokraterna.

För mig är det de­fi­ni­tivt in­get dream team. En rege­ring med so­ci­al­de­mo­krater och mo­de­rater skulle onek­li­gen få svårt enas om skatter och val­fri­het och myc­ket an­nat. Där­för håller jag tummarna för att Socialdemokraterna går kraf­tigt fram­åt i näs­ta val och att det blir en sta­bil väns­ter­ma­jo­ri­tet i riks­dagen.

Annons

Jag in­ser att det inte är sär­skilt tro­ligt. Sve­ri­ge har i lik­het med näs­tan alla an­dra väst­de­mo­kra­tier fått tre po­li­tiska block, ett väns­ter, ett hö­ger och ett hö­ger­po­pu­lis­tiskt. Det be­tyder att om väns­tern vill ha nå­got in­flytande över den prak­tiska po­li­tiken krävs det sam­ar­be­te med nå­got el­ler nå­gra par­tier till hö­ger. Och om den tra­di­tio­nella hö­gern inte vill göra sig be­ro­en­de av hö­ger­po­pu­lister finns det bara ett al­ter­na­tiv, näm­li­gen sam­ver­kan med delar av väns­tern.

Det är mot den här bak­grunden Anna Kin­berg Batras ut­spel här­om vec­kan ska ses. För även om det inte har varit all­de­les en­kelt hänga med i hen­nes ver­bala krin­gel­kro­kar kan hon och Mo­de­raterna rim­li­gen inte tolkas på nå­got an­nat sätt; M känner större sam­hö­rig­het med SD än med S och hon är där­för be­redd bilda en rege­ring med hjälp av SD.

Det finns en lo­gik i hen­nes slut­sats. SD åter­finns utan tve­kan till hö­ger på den po­li­tiska ska­lan, vil­ket be­tyder att det re­dan i dag finns en sta­bil hö­ger­ma­jo­ri­tet i Sve­ri­ges riks­dag. Sam­ti­digt skulle för­stås ett M-SD-sam­ar­be­te ge ökat in­flytande till ett par­ti med min­st sagt tvi­vel­ak­tig de­mo­kra­ti­syn, som vill dela upp be­folkningen i rik­tiga svenskar och an­dra och som miss­tror näs­tan allt in­ter­na­tio­nellt sam­ar­be­te.

Som so­ci­al­de­mo­krat skulle jag för­stås kun­na luta mig till­ba­ka, små­le en smula åt Mo­de­raternas in­terna strid och den bor­ger­liga al­li­ansens allt mer up­pen­bara sön­der­fall. Men al­li­ansens sön­der­fall skapar inte au­to­ma­tiskt ett un­der­lag för en So­ci­al­de­mo­kra­tiskt ledd rege­ring.

Mi­gra­tionen och kli­mat­krisen och an­dra sam­hälls­pro­blem kräver lång­sik­tiga lös­ningar. Det i sin tur för­ut­sätter hyf­sat po­li­tiskt breda lös­ningar, och där­för tyc­ker jag att Socialdemokraterna bör ef­ter­sträva en ma­jo­ri­tets­re­ger­ing ef­ter näs­ta val.

Med dagens opi­ni­ons­siff­ror, och för öv­rigt det opi­ni­ons­lä­ge vi och an­dra länder levt med se­dan länge, krävs det sam­ar­be­te över block­gränsen för att åstad­komma en rege­ring med en ma­jo­ri­tet av riks­dagen bak­om sig.

Det är na­tur­ligt att i första hand sträcka ut en hand till li­be­raler och cen­ter­par­tister, men jag delar som sagt Mi­ka­el Odenbergs slut­sats; den som vill ha en hand­lings­kraf­tig rege­ring utan SD-in­flytande kan inte ute­sluta sam­ar­be­te mel­lan M och S.

Kort sagt; jag är de­fi­ni­tivt in­gen an­häng­a­re av Mo­de­raternas skat­te­po­li­tik och är oro­lig för ökade klyf­tor om pri­va­ti­seringen av väl­färden tillåts fort­sätta.

Trots det, i dag ser jag Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas syn på med­bor­gar­skap och in­ter­na­tio­nellt sam­ar­be­te och, sist men inte min­st, de­ras to­tala för­ne­kel­se av hoten mot vår mil­jö som de av­gjort största hoten mot en sund ut­veckling i vårt land.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons