Annons

Hela landet ökar

Ledare En rekordstor folkökning som fördelats över hela landet ger stora möjligheter men är inte heller utan problem.
Opinion • Publicerad 22 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Folkökning, men knappast trängsel. 		             Foto: TT
Folkökning, men knappast trängsel. Foto: TT

Be­folk­nings­ök­ningen för­ra året blev re­kord­stor. Inte se­dan 1861 har be­folkningen ökat lika myc­ket, pro­cen­tu­ellt. Ök­ningen med 144 136 per­soner mot­svarar 1,46 pro­cent.

Ef­ter 1861 startade den stora ut­vandringen från Sve­ri­ge, fram­för allt till Ame­ri­ka. Nå­gon stor ut­vandring väntar knappast nu, även om åter­ut­vandring är den främs­ta or­saken till emigration nu, och den stora in­vandringen kommer san­no­likt att leda till att många åter­vänder inom nå­gra år.

Annons

För för­ra råets stora folk­ök­ning ba­seras främst på en stor in­vandring. Hu­vud­delen av de många flyk­tingar som kom hösten 2015 har folkbokförts i Sve­ri­ge först un­der för­ra året, vil­ket ger ef­fekt i be­folk­nings­sta­ti­stiken.

Ock­så fö­del­se­talet har bi­dragit starkt till folk­ök­ningen. Med 26 443 fler som fötts än som dött har Sve­ri­ge en be­ty­dan­de ”na­tur­lig” folk­ök­ning, vil­ket är ovan­ligt i Eu­ro­pa.

Det gläd­jan­de med den stora folk­ök­ningen är att den för­delats över hela landet. Näs­tan alla kom­muner har kun­nat bok­fö­ra ökande be­folk­nings­tal i fjol. Bara 19 kom­muner får notera minskad be­folkning, de flesta i Lapp­land. I hela söd­ra Sve­ri­ge (Gö­ta­land) minskar be­folkningen i bara en enda kom­mun (Vad­ste­na). Även skogs­länet Värmland kommer un­dan med be­folk­nings­minsk­ning i bara två kom­muner, och även i de öv­riga skogs­länen ökar näs­tan alla kom­muner. Det stärker ekonomin och det ger bätt­re för­ut­sätt­ningar att klara för­sörjningen med ar­bets­kraft inom inte min­st vård och om­sorg i många ti­digare av­folknings­kom­muner.

Ökad be­folkning är inte nå­got att sträva ef­ter i sig, men med en be­folk­nings­struk­tur där allt fler blir äld­re be­hövs fler unga män­ni­skor för att fylla ut de va­kanser när många går i pen­sion.

Men lång­sik­tigt är det av­gö­ran­de för både ekonomi och so­ci­al sam­man­håll­ning att även in­vand­ra­rna kan få jobb re­la­tivt snabbt. Det är den stora ut­ma­ningen, men ock­så den stora möj­lig­heten.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons