Annons

EU-par­la­mentet vill ge EU ännu mer makt

Opinion Att de svenska EU-par­la­men­ta­ri­kerna avvisade de fe­de­ra­lis­tiska för­sla­gen näs­tan man­grant var po­si­tivt.
Opinion • Publicerad 23 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

EU-par­la­mentet har dis­ku­terat EU:s fram­tid, i ljuset av det brit­tiska ut­trä­det. Men tvärt emot vad de­batten i öv­rigt handlar om, att lyssna mer på med­bor­ga­rna om vad EU bör ägna sig åt och av­stå från att läg­ga sig i, vill EU-par­la­mentets ma­jo­ri­tet utöka EU:s makt vä­sent­ligt. Som van­ligt vill par­la­mentet ock­så ge sig själv mer makt inom EU.

Nå­got större stöd från de svenska EU-par­la­men­ta­ri­kerna fick dock inte för­sla­gen – och in­gen verk­lig ma­jo­ri­tet hel­ler efter­som många par­la­men­ta­ri­ker av­stod från att rösta.

Annons

Av svenskarna vara det bara li­be­ralernas två le­da­möter som stödde för­sla­gen. De flesta röstade mot, nå­gra av­stod.

Vad vill då EU-par­la­mentet? Ett ge­men­samt EU-för­svar, en ge­men­sam EU-bud­get för eu­ro­länderna och en ”so­ci­al pakt” som in­ne­bär att so­ci­al­po­li­tiken ska bli mer lik­ar­tad i de olika länderna krävs.

För­sla­gen in­ne­bär att EU skulle bli en stat över na­tionerna, pre­cis det tänkande som bidrog till att Brexit fick ma­jo­ri­tet i Stor­bri­tan­ni­en. Där­för lär det inte hel­ler bli verk­lig­het.

Par­la­mentet vill ock­så be­gränsa ländernas rätt att sam­ar­beta vid si­dan av EU när inte hela EU kommer över­ens. Det skulle kun­na vara ett hot mot det nor­diska sam­ar­be­tet.

Att de svenska EU-par­la­men­ta­ri­kerna avvisade de här fe­de­ra­lis­tiska för­sla­gen näs­tan man­grant var po­si­tivt. De har inte fångats av par­la­mentets lin­je att all­tid stärka EU:s – och främst par­la­mentets – makt.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons