Annons

Skatteverkets generaldirektör sparkas

Nyheter Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får sparken, meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på torsdagen, rapporter flera medier.
Publicerad 23 februari 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Enligt Magdalena Andersson är Ingemar Hansson, Skatteverkets högsta chef, inte längre lämpad att fortsätta på posten.

Beskedet kommer efter att SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade att Ingemar Hansson gått in som ombud åt en bekant i en ekonomisk konflikt mellan den bekante och en arkitekturfirma.

Annons

Efter detta har Ingemar Hansson fått skarp kritik, då kritikerna anser att det inte är lämpligt för en statlig tjänsteman av hans kaliber att utföra sidouppdrag på det viset.

– Det var en svindelaktig känsla av overklighet. Att inse att generaldirektören agerade torped mot oss i ett fakturaärende var extremt obehagligt, säger en person från arkitektfirman till SVT.

Enligt finansminister Magdalena Andersson har affären allvarligt skadat Skatteverkets förtroende.

– Skatteverket är en av våra absolut viktigaste myndigheter och det måste ha ett grundmurat förtroende. Ingemar Hansson ska inte längre ha det uppdraget och jag fattade det beslutet under det att vi sökt en ny överdirektör. Vi behöver ett nytt team i ledningen, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons