Annons

Ronja redo att möta publiken

Publicerad 24 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ronja Rövardotter är den tionde musikalen som Emil Sigfridsson gör på Kristianstads teater.

Så nog känner du dig ganska lugn inför premiären?

Annons

– Ja, man har mer is i magen. Men samtidigt stöter man på nya svårigheter och problem som ska lösas i varje produktion, säger han.

Vad har varit svårast den här gången?

– Man vill ge publiken det som de förväntar sig, man vill inte förvanska berättelsen, men samtidigt vill man skapa ett eget uttryck. Och jag tycker det känns som om vi fått fram det.

Vad är det ni speciellt trycker på i er uppsättning?

– Vi har mycket fokus på karaktärerna. Vi har en ganska enkel scenografisk lösning, berättar Emil Sigfridsson.

Ronja Rövardotter utspelar sig som de flesta vet i en borg, i skogarna, vid en älv. Det är många olika miljöer som ska skildras, många olika scener som ska gestaltas på bästa sätt.

Vad tycker du själv är det bästa med Ronja Rövardotter?

– Jag tycker framför allt att musiken är bra. Rövarsången som också är med ii filmen är otroligt pampig. Man får gåshus när de klämmer i. Och så är ju det här en episk saga som också innehåller lite fantasy med alla väsen, som vittror och rumpnissar.

Hur har ni fått till alla karaktärerna?

– Vi har skruvat och tänkt hur vi ska lösa det och vi har placerat dem i senmedeltid, något som liknar 1500-talsdräkter. Rumpnissarna är nästan lite som Tim Burton-figurer, som något ur Alice i Underlandet.

Annons

Det låter som ett roligt arbete?

– Ja, verkligen, vi vill inte apa efter alla andra för mycket.

Ronja Rövardotter handlar ju också om en flicka som är i den åldern när man vill frigöra sig och klara allting själv.

– Och det är något jag känner igen hemifrån, säger Emil med ett skratt.

Hans 12-åriga dotter Ängla delar på titelrollen tillsammans med Clara Liljedahl, Båda är tolv år och är klasskamrater på Fröknegårdskolan i Kristianstad där de går i musikklass. Det är Clara som är först ut som Ronja på premiären, medan Ängla har sin premiär på lördag. Lite extra nervöst blir det på lördagen, erkänner Emil Sigfridsson. Ängla har dock erfarenhet från många musikaler och debuterade redan som treåring. Senast gjorde hon Skorpan i Underhållningspatrullens Bröderna Lejonhjärta på samma scen. Tvillingarna Vilda och Älvin Sigfridsson är också med, dock i små roller som Rumpnissar.

– Det blir deras första musikal, säger Emil.

Birk görs av 16-årige Rasmus Ask, som går första året på Lunds Dans- och musikalgymnasium och som har en gedigen scenisk erfarenhet bakom sig.

Många av de medverkande har varit med i flera uppsättningar på Kristianstads teater.

– Det finns så mycket talang runtomkring här, Vi har både folk som varit med oss förr och sådana som är nya, Det är bra att få in lite nytt blod ibland.

Mats Genfors som gör rollen som Mattis spelar samma karaktär på Astrid Lindgrens värld och ny i gänget. Malin Karlsson som spelar Lovis har varit med i många av musikalerna i Kristianstad och är nu också anställd på Astrid Lindgrens värld.

Annons

– Och så har vi en som varit med oss länge och som mest gjort biroller. Nu gör han Skalle-Per och är otroligt duktig, säger Emil om Anton Salvin från Norra Åsum.

När Emil Sigfridsson senast gjorde musikalen Rock of Ages blev det en stor succé med fullsatta salonger.

Hur ser det ut med publikintresset inför Ronja?

– Det tickar på, vi har inte riktigt samma tryck som på Rock of Ages, men det flyter på bra så jag tror vi ska ro det i hamn.

Ronja Rövardotter spelas 24 februari till och med den 1 april.

bild 1/2
- Vi vill ge publiken vad de förväntar sig och samtidigt sätta en egen prägel på sagan, säger Emil Sigfridsson. Pressbild
– Vi har fokus på karaktärerna, säger Emil Sigfridsson. Här är hela gänget i Mattisskogen. FOTO: AMANDA SIGFRIDSSON
- Vi vill ge publiken vad de förväntar sig och samtidigt sätta en egen prägel på sagan, säger Emil Sigfridsson. Pressbild
– Vi har fokus på karaktärerna, säger Emil Sigfridsson. Här är hela gänget i Mattisskogen. FOTO: AMANDA SIGFRIDSSON
Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons