Fijikrigaren David inleder kavaceremonin med några stridsrop. Foto: Stefan Persson
Därefter delar han och övriga deltagare kava, som skickas runt i en skål. Annicka Malmström var en av dem som smakade. Foto: Stefan Persson
Samoaöarna fanns också representerade på mässan. Foto: Stefan Persson
Karla Eggleton, till vänster, har rest från Cook Islands, där hon arbetar på turistbyrån. Kay Jackson är stationerad i London. Foto: Stefan Persson
Journalisten Staffan Heimerson drog en anekdot om tid för publiken minuten innan hans föredrag om Sydney började. Foto: Stefan Persson

Researrangör vill sätta Oceanien på turistkartan

Malmö I snart 25 år har researrangören Tour Pacific varit specialiserade på resmål till Oceanien.
På lördagen arrangerade de för första gången en mässa där representanter från Australien, Nya Zeeland och Söderhavet fanns på plats.

– Vi kände att det i dagens digitaliserade värld där folk letar resmål själva att det behövs en motkraft för den som vill prata med de som varit på plats, säger Lars Jönsson, vd för Helsingborgsbaserade Tour Pacific.
I dag kan vem som helst enkelt leta upp drömresan bakom datorskärmen. Det finns forum för snart nog varje resmål där den blivande resenären kan få svar på sina frågor.
– Men man vet inte vem som sitter bakom skärmen. Här får du träffa folk ansikte mot ansikte, människor som åkt 35 timmar från Fiji för att komma hit, säger Lars Jönsson.
På mässan fanns representanter från turistbyråer i bland annat Australien, Nya Zeeland, Fiji och Tongaöarna.
Karla Eggleton arbetar på Cook Islands turistbyrå, och hade en drygt 30 timmar lång flygresa bakom sig. I Malmö är hon för att visa upp sin lilla ö.
– Det är ett paradis. Där är så litet att man inte behöver passa buss- eller båttider. Du kan gå överallt. Här finns inga trafikljus, sanden är vit och lagunerna blåa, framhåller hon.
Årligen tar Cook Islands emot omkring 150 000 turister.
– 200 till 300 är från Sverige, säger Karla Eggleton.
Till mässan hade också David flugits från Fiji. Han beskrivs som en äkta Fijikrigare. På scenen utförde han en kavaceremoni, som den görs hemma på Fiji.
Kava är en rot som mals till ett pulver, som sedan blandas med vatten. Den har lätt narkotiska effekter med följd att tungan och läpparna kan domna av lite, men inte starkare än att även barn kan förtära drycken.
– Den kan också lindra depressioner, bedyrar David innan han sätter igång och röra ut kavapulvret i en skål på scenen där han framträder.
Under högtidliga former dricks därefter blandningen ur en skål som skickas runt bland publiken som satt sig på scenkanten.
– Det smakar skosula, lite som läder. Och tungan domnar lite, säger Annicka Malmström från Lund, som är på mässan med sin man för att försöka hitta ett lockande resmål.
– Vi funderar lite på Nya Zeeland så småningom.
Att resa till Australien och Nya Zeeland är inget nytt för svenska resenärer. Det har varit tillgängligt länge, även om det tar drygt ett dygn att ta sig dit. Söderhavsöarna är inte lika vanliga resmål. Lars Jönssons resebyrå har ungefär 500 kunder om året som reser med dem.
– Det är ett nischresmål. Många som reser dit gör det i kombination med till exempel Nya Zeeland.
Målgruppen är bland annat medelålders par med barnen utflugna och som nu har råd att förverkliga drömmen om att besöka en Söderhavsö.
Men att resa runt i Söderhavet är inte som att öluffa i Grekland, betonar han.
– Stilla Havet upptar en tredjedel av jordens yta. Det finns de som tror att man kan åka båt mellan öarna. Men det skulle ta månader.

×