Annons

Skådespelaren Bill Paxton är död

Familj Skådespelaren Bill Paxton avled sedan komplikationer tillstött efter en operation. Han blev 61 år gammal.
Publicerad 26 februari 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Bill Henrickson (Bill Paxton) tillsammans med sina fruar "Margie" (Ginnifer Goodwin), "Barb" (Jeanne Tripplehorn) och Nikki (Chloë Sevigny).
Bill Henrickson (Bill Paxton) tillsammans med sina fruar "Margie" (Ginnifer Goodwin), "Barb" (Jeanne Tripplehorn) och Nikki (Chloë Sevigny).

Bill Henrickson är en vanlig amerikansk kille. Han driver eget företag, en byggmarknad, är väluppfostrad och seriös. Och, ja, just det han är polygamist, uppvuxen i en fundamentalistisk mormonsk sekt och har en svärfar som är dess hänsynslöse ledare.

Paxton dök upp på den vita duken efter att tidigare ha jobbat bakom kulisserna. Små roller i actionfilmer som Terminator och Commando ledde vidare. För Terminator-regissören James Cameron skulle han bli något av en favoritskådis och han gav honom mindre, men minnesvärda, roller i en rad filmer, däribland Aliens, True Lies och Titanic. Men det blev också större roller i blockbusters som Twister och Apollo 13. Många föräldrar och barn lär också känna igen honom som nöjesparksägaren i filmserien Spy Kids.

Annons

1994 spelade Paxton och Rob Lowe i titelrollerna i filmen Frank & Jesse, om de båda gangsterbröderna James. Hans motspelare i den filmen skriver på söndagen på Twitter:

"Jag är förkrossad över förlusten av min nära vän och en av de bästa skådespelarna i den här branschen, Bill Paxton. Renässansman, historieberättare och unikt amerikansk nationalskatt. Hans filmografi talar för sig själv. Hans vänskap var en välsignelse. Min kärlek till Bunny, James och Lydia."

På lördagen dog han efter att komplikationer tillstött i samband med en operation, uppger hans familj i ett uttalande:

"Bill, en älskad make och far, började sin karriär i Hollywood genom att arbeta med scenografi och visuell utformning och gick sedan vidare till en framgångsrik karriär som spänner över fyra decennier som en älskad och produktiv skådespelare och filmskapare. Bills passion för konstformen kändes av alla som kände honom och hans värme och outtröttliga energi var obestridlig. Vi ber er respektera familjens önskemål att få bara ifred att sörja en älskad make och far."

https://www.youtube.com/watch?v=oQ0R-xUwOBw

https://www.youtube.com/watch?v=51BLci0z4k8

https://www.youtube.com/watch?v=dsx2vdn7gpY

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons