Annons

Mp-tjänsteman fick sparken för rysskopplingar

Nyheter En hög politisk tjänsteman som arbetat åt Miljöpartiet i riksdagen tvingades att sluta. Anledningen ska enligt en granskning av Aftonbladet ha varit misstänkta kopplingar till Ryssland.
Publicerad 28 februari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Avskedandet av mannen, vilket inträffade under 2015, ska enligt flera vittnen som Aftonbladet har pratat med utåt sett ha handlat om en kärleksrelation med en kollega.

Men i själva verket ska mannen ha setts som en säkerhetsrisk.

Annons

Han ska ha haft mycket goda kontakter med den ryska ambassaden, introducerat Mp-politiker för ryska tjänstemän samt försökt att påverka politiken i en mer ryssvänlig riktning. Det fanns också farhågor för att han ska ha lämnat ut uppgifter till ryssarna.

Sökte sig till UD

När mannen efter valet 2014 sökte sig till Utrikesdepartementet fick han inte jobbet. Orsaken ska enligt en källa till Aftonbladet ha varit att "det finns en mapp på honom".

Enligt en "högt uppsatt" miljöpartist råder det inget tvivel om att mannen agerade misstänksamt, enligt tidningen.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons