Annons

In­gen kom­mun­kris

Ledare Kommunsektorn hade förra året stora överskott i verksamheten, vilket dementerar att kommunerna skulle vara i kris.
Opinion • Publicerad 9 mars 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Kommunsektorns överskott var 25 miljarder i fjol.        Foto: TT
Kommunsektorns överskott var 25 miljarder i fjol. Foto: TT

Kom­munernas ekonomi för­ra året var ovan­ligt god, en­ligt den rap­port som Sve­ri­ges Kom­muner och Lands­ting, SKL, lade fram här­om­da­gen. Bara sju kom­muner och tre lands­ting re­do­visade un­der­skott. Det visar att talet om kris för kom­munerna är över­dri­vet.

En hu­vud­or­sak till över­skotten är dock det ex­tra stats­bi­draget för att han­tera flyk­ting­si­tua­tionen som rege­ringen be­slutade om och som för många kom­muner kom så sent att det inte kun­nat an­vändas ännu. För de flesta kommer kost­nader som kräver fi­nan­siering fram­över, så stats­bi­draget kommer sä­kert att gå åt.

Annons

Det är ock­så po­si­tivt att den hög­re ni­vån på stats­bi­draget per­ma­nentats, vil­ket är nöd­vän­digt för att alla kom­muner ska kun­na klara en god ser­vi­ce till med­bor­ga­rna.

Ett tec­ken på den sta­bila kom­mu­nala ekonomin är ock­så att bara ett lands­ting och 20 kom­muner sett sig tvun­gna att höja skatten för i år, sam­ti­digt som sex kom­muner sän­kt skatten. To­talt in­ne­bär det dock en hö­jning av den ge­nom­snitt­liga kom­mu­nal­skatten till 32,12.

För de kom­muner som har högst skatt ligger dock ni­vån be­tyd­ligt hög­re. Högst skatt i år har Do­ro­tea i Väs­ter­bot­ten med 35,25.

Det är värt att notera att till och med LO:s ord­fö­ran­de Karl-Pet­ter Thor­walds­son, som an­nars inte brukar ha nå­got emot skat­te­höj­ningar, varnat för att kom­mu­nal- och lands­tings­skatten är på väg att bli för hög. Sam­ti­digt har de kom­muner som har högst skatt ofta pro­blem med att klara ser­vi­ce till med­bor­ga­rna.

Skat­te­ut­jäm­nings­sy­stemet har på nytt an­gripits av mo­de­rater från Stock­holms­re­gio­nen, trots att det inte ger till­räck­lig ut­jäm­nings­ef­fekt för att ga­ran­tera lik­vär­dig ser­vi­ce i hela landet.

För att stärka lik­vär­dig­heten men ock­så för att und­vika stora fram­ti­da kom­mu­nal­skat­te­höj­ningar borde staten öka stats­bi­dragen i en skat­te­växling som ger kom­munerna möj­lig­het att sam­ti­digt sän­ka skatten.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons