Harriet Jönsson leder Hässleholms Stadsmusikkår som tar publiken med in i filmens värld vid konserten på lördag. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv
Ronny Svensson, filmkritiker på TV4, fungerar som konsertens sammanhållande länk. Foto: TT

Stadsmusikkåren på utfärd i filmens värld

När Hässleholms Stadsmusikkår inleder sitt jubileumsår blir det med en färgsprakande filmkonsert. Som ciceron har filmkritikern Ronny Svensson anlitats.

Vad vore Star Wars utan sin pampiga inledningsmusik? Och spela introt till Indiana Jones och varenda människa, nästan, vet vad det handlar om. När Hässleholms Stadsmusikkår nu ger en konsert på temat filmmusik blir det om än ingen musik ur just de här filmerna så väl en massa annan, från barnfilmer till lite läskigare sådana.
– Vi gjorde ett jättestort arrangemang på Star Wars förra våren i samband med att den nya filmen kom, så det kände vi att vi hade gjort. Däremot förekommer naturligtvis musik av John Williams (som skrivit musiken till ovan nämnda filmer och en hel massa andra, reds. anm.) men i det här fallet ”Viktor’s Tale” ur filmen The Terminal, berättar Harriet Jönsson, som är dirigent och musikalisk ledare för Hässleholms Stadsmusikkår.

Det blir även musik av den tyske kompositören Hans Zimmer, som tonsatt ett stort antal filmer och även vunnit en Oscar för sitt arbete. Dessutom musik ur några av våra mest älskade barnfilmer. Det senare låtar som den symfoniska blåsorkestern Göteborg Wind Orchesta spelat in på skiva.
– Arrangemangen är så himla bra så jag har tänkt länge att någon gång vill jag göra de här låtarna. Då passade det så bra att bjuda in Birgitta Roslund och hennes barnkörer Hasselnötterna och Chornetten, säger Harriet Jönsson och nämner bland annat Sjörövar-Fabbe, Mio min Mio och Här kommer Pippi Långstrump som några exempel på vad blåsorkestern och barnen ska framföra tillsammans.
– Vi träffade barnkörerna i måndags och repeterade med dem. Det var 20 glada och välsjungande barn som det är fantastiskt roligt att jobba med, säger Harriet Jönsson.

Ciceron och sammanhållande länk i konserten är Ronny Svensson, TV4:s filmrecensent som nyligen synts i årets omgång av På Spåret.
– Jag letade som en tok efter bra skräckmusik, hans specialitet är just skräck- och rysarfilmer, men det var så mycket specialeffekter så det blev för svårt. Men det blir ett stycke från Jack the Ripper, så lite skräck blir det, säger Harriet Jönsson.

Solister är några av stadsmusikkårens egna musiker, som Jonas Rydström på flygelhorn, Clara Werle på oboe, Jonas Enetjärn på klarinett och Hubbe Holmberg på trombon.

Och när man lyssnar på er konsert ska man då bli sugen på att titta på film, eller?
– Kanske det, men framför allt på att lyssna mer på symfonisk blåsmusik för det är den jag vill sprida. Man tänker ofta på en blåsorkester eller en musikkår, som det här också är, som en samling gubbar som marscherar, men det är långt ifrån hela sanningen. Det här är en musikform som har minst lika stor variationsbredd som en symfoniorkester. Det vill jag öppna ögonen hos folk för, säger Harriet Jönsson och tillägger:
– Men filmmusik är en fantastisk källa att ösa ur eftersom det finns enormt mycket. Och det är dramatisk musik, inte minst Orientexpressen som vi ska spela. Man kan nästan se framför sig vad som händer och det är ju häftigt, säger Harriet Jönsson.

Filmkonserten ges i Röda Salongen i Hässleholms kulturhus i morgon, lördag, med start kl 17.
Det här är bara den första av flera konserter stadsmusikkåren ger i år.
– Eftersom det är 60-årsjubileum 2017 kommer det att bli ett extra festligt år, säger Rolf Gustavsson, ordförande i Hässleholms Stadsmusikkår.

×