Toppfrys får frysa Findus ärtor

AVTAL Företaget Toppfrys i Brålanda i Dalsland får uppdraget att frysa ärtor i Sverige för Findus räkning.

Avtalet med Findus innebär en fördubbling av produktionen för Toppfrys.
Kontraktet gäller 5 000 ton Ebba-ärtor per år. Vd:n uppger att avtalet löper över tio år och är värt totalt omkring 700 miljoner kronor, enligt svt.
Avtalet garanterar att svenska konsumenter även i fortsättningen får svenska ärtor när de köper matvaror från Findus, men innebär samtidigt ett slut för den skånska ärtan. Toppfrys kommer att köpa ärtor enbart från odlare i Västra Götalandsregionen.
å den 31 mars när Findus lägger ner verksamheten i Bjuv för gott lämnar förmodligen den sista skånska ärtan fabriken i Bjuv.
Det var i mars förra året som nedläggningsbeskedet kom. Många av de 400 anställda har redan slutat. Vid årsskiftet genomfördes flytten av 170 medarbetare från ekonomi-, försäljnings- och marknadsavdelningen som inte berördes av varslet i produktionen. De följde med från Bjuv till Malmö.
Findus, som ägs av Nomad Foods, har numera sitt huvudkontor i centrala Malmö, på Nordenskiöldsgatan 8 vid Hjälmarekajen nära Malmö Central. Matföretagets framtida produktion av frysvaror kommer att förutom i Dalsland finnas i Tyskland, England och Spanien.

×