Annons

Ser sig redan som en vinnare

Kultur och Nöje Veckorna som har gått sedan svenska folket tog Nano Omar och hans låt ”Hold On” till sitt hjärta har han överösts med glada tillrop. – Det är ett kvitto på att jag faktiskt kan skriva musik med hjärtat, säga det jag vill säga och att folk tar emot det, säger han.
Publicerad 11 mars 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Nano spexar inför pressen när artisterna presenteras. I kväll har han stort stöd i arenan. – Hela familjen, utom lille Lion som bara är fyra månader, kommer att vara på plats. Vi gör ju den här resan tillsammans, säger han. Foto: Jörgen Johansson
Nano spexar inför pressen när artisterna presenteras. I kväll har han stort stöd i arenan. – Hela familjen, utom lille Lion som bara är fyra månader, kommer att vara på plats. Vi gör ju den här resan tillsammans, säger han. Foto: Jörgen Johansson

Det blir lite andra kläder än sist, men i övrigt är Nanos nummer sig likt när han i kväll intar finalscenen i Melodifestivalen för att försöka sjunga Hold On till seger. Sedan genombrottet i första deltävlingen i Göteborg har han överösts av positiva tillrop.

– Jag har fått väldigt mycket fina meddelanden från folk som befinner sig i situationer i livet och som känner att låten har stöttat dem och hjälpt dem ta sig igenom vardagen. Det är allt från pensionärer till unga, femåringar och skolklasser. Det är mycket kärlek när man visar sig ute.

Annons

Hur känns det?

– Det är extremt kul. Ett kvitto på att jag faktiskt kan skriva musik med hjärtat, säga det jag vill säga och att folk tar emot det.

Innan han själv ställde upp i Melodifestivalen hade han ingen djupare relation till tävlingen.

– Jag har så klart hört några låtar och halkat in på någon deltävling ibland och finalen något år, men inte annars. Vissa har sagt att det kan vara dåligt för karriären, andra att det kan vara bra. Alla har åsikter, så jag lät mina barn ta beslutet, säger Nano Omar.

– Nu känns det som det bästa valet de har gjort hittills, fortsätter han. För första gången på åtta år kan vi njuta ihop, jag och min sambo, och inte behöva stressa för att månaden snart är slut, eller hänga ut elkablar genom fönstret för att fixa el till familjen. Vi ser oss redan som vinnare.

Nano Omar tillbringade delar av sin uppväxt i familjehem och har ett förflutet som innehåller ett par fängelsevistelser.

Hur eller ifall det skulle komma att påverka hur hans låt, och han själv som artist, togs emot var något han tänkte på innan tävlingen drog igång.

– Jag hade tänkt tanken att det finns folk som är lite fördomsfulla men jag har själv valt att prata mycket om mitt förflutna, för att kunna inspirera folk till någonting bättre. Men jag hade inte förväntat mig att så här mycket folk skulle ge mig så här mycket kärlek. Och det är positivt för kärlek är nyckeln till allt i världen, säger han.

Du såg så lugn och trygg ut på scenen i deltävlingen i Göteborg. Var du det också?

– Det är klart att det var lite mer nerver än jag hade tänkt mig men jag jobbar väldigt mycket med att behålla lugnet. Det är så viktigt när man sjunger ett nummer som inte är glamour och glitter utan mycket fokus på att rösten och känslan ska sitta. När vi körde torrepet häromdagen kände jag mig ännu lugnare inför det som komma skall. Jag försöker att inte tänka på hur stort det här är, utan tänker mer som att jag ska göra en vanlig spelning.

Annons

Efter kvällens final ska han tillbaka in i studion för att färdigställa två nya låtar han jobbar med och han vill också ut och turnera.

– Sedan drar vi till Los Angeles i september. Jag tar med mig mina fyra barn och min sambo och stannar där ett tag för att fortsätta jobba med låtar jag inte gjort klart därborta, säger han.

Även om det är en dröm för honom att få representera Sverige i Eurovision Song Contest är Melodifestivalen bara ett steg på vägen för Nano Omar.

– Målet är att så många i hela världen som möjligt ska veta vem jag är, skrattar han och fortsätter:

– Det är ett stort mål men det gör att jag inte kan sluta, eller sätta mig ner och ta det lugnt. Det här är ett litet kapitel, in och säga hej till Mello, sedan är det bara att fortsätta

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons