Annons

Persson styr Padelsverige

Sport Hässleholmaren är nyvald ordförande för snabbast växande sporten.
Sport • Publicerad 14 mars 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Tomas Persson vill få igång en välfungerande padelverksamhet för ungdomar. Det är en av de viktigaste frågorna för den nyvalde ordföranden i Svenska Padelförbundet.  Foto: Marika Höghäll
Tomas Persson vill få igång en välfungerande padelverksamhet för ungdomar. Det är en av de viktigaste frågorna för den nyvalde ordföranden i Svenska Padelförbundet. Foto: Marika Höghäll

Tomas Persson valdes till ordförande på Svenska Padelförbundets årsmöte i Löddeköpinge.

Rollen blir inte helt ny för honom.

Annons

– Vi har inte haft någon ordförande sedan i våras då den förre hoppade av, säger Persson som på pappret varit vice ordförande men i praktiken har styrt skutan det senaste året – dock med decimerad styrelse.

Den nyvalda styrelsen innehåller fler kvinnor, har större geografisk spridning och erfarenhet av föreningsverksamhet.

– Det känns riktigt bra. Nu har vi en styrelse som har både kraft och kunnande, förklarar Persson.

Padel växer explosionsartat i Sverige men är ännu inte medlem i Riksidrottsförbundet. Padelförbundet hoppas bli invalt på stämman i maj.

– Vi skickade in vår ansökan före årsskiftet och är ett av nio förbund som ansöker. Vi uppfyller alla ”skall-kraven” men jag skulle säga att oddsen är 50-50 för att vi blir invalda.

Vad kan det stupa på?

– Man kan tycka att padel är närbesläktad med tennis eller squash och borde ha ett hängavtal där istället.

Vad blir det första du gör som ordförande?

– Det absolut första vi ska göra är att samla den nya styrelsen rent fysiskt så att vi lär känna varandra. Det mest akuta blir att tillsätta förbundskaptener till landslagen inför satsningen mot EM. Det brådskar. Allt från förbundskaptener till kriterier hur EM-laget ska tas ut måste lösas.

Det kan bli aktuellt att söka efter kompetensen internationellt.

Annons

Vad kommer du att fokusera på?

– Ungdoms- och dampadeln är väldigt högt prioriterade. Herrpadeln, oavsett om det är elit eller motion, går av sig själv. Det är viktigt att göra det möjligt för den stora ungdomsmassan att spela padel. I Hässleholm kostar en timmes träning 250 spänn, i Stockholm går det på 1 000 kronor/timmen. Det är många som inte har råd med det och vi måste hitta system för att få det att fungera.

Här skulle RF-medlemskapet och LOK-stödet (statligt lokalt aktivitetsstöd) kunna vara till hjälp. Persson hoppas också på att ideella aktörer kan dra igång hallbyggen och att tennisklubbar konverterar en del av sina banor till padelbanor.

Tomas Persson vill i första hand lägga krutet (läs kosingen) på ungdomarna.

– Vill man elitsatsa får man bekosta den satsningen själv i andra idrotter. Så måste det vara i padel också.

Den nyvalde ordföranden i Svenska Padelförbundet har även dragit ett tungt lass i IFK Hässleholms fotbollssektion.

Hur påverkar ordförandeskapet ditt engagemang i IFK?

– Det är klart att det inte finns obegränsat med tid. Jag har varit väldigt operativ i IFK och en del av de arbetsuppgifter som jag har haft måste vi fördela om. Jag förväntar mig att få hjälp med dem.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons