Annons

”Fler cancerpatienter i vård snabbare i dag”

Publicerad 15 mars 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
- Vi hittar fler patienter med cancer, men utvecklingen går ändå i rätt riktning, menar Anders Åkesson.                  Arkivbild
- Vi hittar fler patienter med cancer, men utvecklingen går ändå i rätt riktning, menar Anders Åkesson. Arkivbild

Cancerfonden konstaterar att det råder akut brist på läkare och specialistsjuksköterskor på onkologikliniken på Sus i Lund, som är är landets största. Det saknas 14 läkare och 26 sjuksköterskor. I januari tvingades verksamhetschefen stänga en gynekologisk onkoligavdelning med ett stort tapp på vårdplatser som följd.

‑ Ska vi börja i den andra änden så har cancervården i Skåne fått totalt 57, 8 miljoner till standardiserade vårdförlopp för att fler ska få vård snabbare. Dessa medel har använts till 37,7 koordinatorer, 36,5 kontraktsjuksköterskor och gjort kösatsningar som gett goda resultat, säger Anders Åkesson.

Annons

Totalt avsattes 91 miljoner, vilka var bashöjande till cancervården inom den tillgänglighetssatsning som gjordes,

Mellan januari och augusti förra året ökade patientpatienttillströmningen med 41 procent på centrumen för diagnostik. Under fjoråret startade 10 600 patienter i standradiserade vårdförlopp.

‑ Vi hittar fler patienter med cancer. Vi är på god väg men är fortfarande långt från målet när det gäller bra tillgänglighet. Där har vi en bit kvar. Cancerfondens rapport är problematisk, men visar inte att utvecklingen går framåt, säger Anders Åkesson.

Han tar prostatacancervården som ett positivt exempel.

‑ 2015 var väntetiden 90 dagar mot 16 dagar förra året. Sista halvåret 2016 hade väntetoden sjunkit till 56 dagar, förklarar Anders Åkesson.

Cancerfonden tar inte med de 32 st-läkare i statistiken, som är knutna till verksamheterna. En del av dessa är föräldralediga.

Inom Region Skåne har det anställts knappt 2 000 nya sjuksköterskor sedan 2014. Rörligheten är stor inom sjuksköterskegruppengruppen och det finns flera vakanser.

‑ Det finns 274 anställda sjuksköterskor inom onkologi och strålfysik. 135 av dessa är allmänsjuksköterskor. Behovet är i nuläget 15 sjuksköterskor varav helst fyra specialistutbildade, kommenterar Anders Åkesson och konstaterar att återväxten ser bra ut men att det just nu finns problem med tillräcklig kompetens.

Region Skåne fortsätter även att utveckla funktionen med kontraktsjuksköterskor.

‑ Det finns alltså olika olika bilder av situationen. Vi följer utvecklingen inom cancervården mycket noga. Det har hög prioritet och vi är inte nöjda, säger Anders Åkesson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons