Annons

SM-final för motvillig ordvitsare

Kultur och Nöje På lördag har ståuppkomikern Hampus Algotsson från Kristianstad chansen att bli svensk mästare – i ordvitsar.
Publicerad 15 mars 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Hampus Algotsson ägnar sig vanligtvis åt standup comedy, men har även en fallenhet för att ordvitsa. Foto: Jonas Eklöf
Hampus Algotsson ägnar sig vanligtvis åt standup comedy, men har även en fallenhet för att ordvitsa. Foto: Jonas Eklöf

Att bli bäst i Sverige i någonting är mångas dröm. Så även Hampus Algotssons. Men att det skulle bli just med ordvitsar han har chansen var inte hans förstaval.

– Det här är nog det sämsta möjliga, men jag har alltid haft lätt för ord – att se rim och göra ordlekar. Och sedan jag började med stand up har jag blivit bättre på att göra pinsamma saker, som att ställa upp i ordvits-SM, berättar han.

Annons

Deltävlingen i Malmö avgjordes i tre moment.

I det första fick alla deltagarna två minuter var på sig att charma publiken med sina ordvitsar, utifrån egna manus. De fyra publiken tyckte var bäst gick vidare till semifinalen, där de möttes i dueller.

– I semifinalen kom det upp en bild på bioduken med en massa saker på. Utifrån det som fanns på bilden drog vi varannan ordvits.

Det var upp till publiken att avgöra vem som var bäst, genom att bua eller jubla. I finalen möttes vinnarna man mot man i vad som kallas ”speedvits”.

– Här kommer det upp enstaka saker på bild, det kan vara en spargris, en satellit eller vad som helst, som man ska ordvitsa om direkt. Där har man verkligen ingen betänketid, säger Hampus Algotsson, som fick se sig slagen i detta moment av David Persson från Malmö.

Vad är då, i ditt tycke, en bra ordvits?

– Jag tycker bra ordvitseri är när man får in ett ord i en komplett mening, men där ordet har två betydelser. Till exempel, och det här är dåligt, säger Hampus Algotsson och ber om ursäkt redan i förväg: Min klocka gick sönder. När jag var i Japan fick jag köpa en ny men då fick jag betala ”i yen”. En bra ordvits tycker de flesta är rolig men samtidigt skäms man över att man tycker det är roligt, så det blir lite av en obehagskänsla också.

När Hampus Algotsson inte ordvitsar i svenska mästerskap ägnar han sig åt standup comedy. Då satsar han på en annan slags humor och undviker gärna ordvitsarna.

Han är även ansvarig för standup-klubben Äntligen Roligt i Kristianstad, där han också brukar fungera som konferencier. Nästa arrangemang där är den 5 april, då Ludde Samuelsson är huvudakt.

Finalen i SM i ordvitsande är dock redan på lördag, på ett fullsatt Bio Spegeln i Malmö.

Annons

– Biljetterna sålde slut på 20 minuter. Det är kanske det enda som är mer pinsamt än att ställa upp i SM i ordvitsande – att betala 200 spänn för att gå och titta på det, skämtar han, men fortsätter sedan med lite mer allvar:

– Det kanske är ett skönt utlopp – ett rum där man faktiskt får lov att dra de här skämten utan att någon blir arg på en.

Inför lördagen laddar han genom att försöka skapa ordvitsar i huvudet av allt han ser omkring sig.

Ditt hemliga vapen?

– Jag har en stark fördel att jag är ståuppkomik-komiker för jag har scenvana och är van att interagera med publiken och fånga upp det som händer i rummet. Det är något jag kan utnyttja, för det är publiken som avgör.

För Hampus Algotsson, som redan har en delad tredjeplats i tävlingen från SM 2014, är det bara guldet som gäller.

– Vad man vinner? Tveksam ära, förlorad värdighet och ett enormt jädra diplom, säger han och skrattar.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons