Annons

Ingen mobil bakom ratten

krönika I höstas skickade Motormännen ut sina så kallade vägombud för att för att observera i vilken utsträckning privat- och yrkesförare använder handhållen mobiltelefon samtidigt som de kör bil eller lastbil.
Opinion • Publicerad 16 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I höstas skickade Motormännen ut sina så kallade vägombud för att för att observera i vilken utsträckning privat- och yrkesförare använder handhållen mobiltelefon samtidigt som de kör bil eller lastbil. 7,6 procent av de 19 000 bilister som observerades av ombuden gjorde det på de 30- och 50-sträckor som bevakades.

Annons

I Sverige är det tillåtet att använda handhållen mobiltelefon om det ”inte inverkar menligt på förandet av fordonet”. Sverige är det enda EU-land som inte följer den så kallade Wienkonventionen som förbjuder användande av handhållen mobiltelefon eller liknande under bilkörning.

Att använda mobilen vid bilkörning påverkar körningen liksom att göra annat som kan störa uppmärksamheten. Självklart blir man inte av med problemet med krav på handsfree för mobiltelefon, men ”troligtvis blir det enklare för polisen att övervaka och ur bevissynpunkt”, säger Transportstyrelsens utredare Therese Malmström till Motormännens tidning Motor. Hon leder en utredning som fått regeringens uppdrag att se över lagstiftningen och föreslå eventuella åtgärder. I april skall de presentera sina förslag. Om de kommer fram till att det behövs en skärpning av lagen vet hon inte än.

Reglerna är svårtolkade och svåra att övervaka. ”Polisen måste färdas i anslutning till aktuellt fordon och samtidigt iaktta och konstatera att förarens användning av mobiltelefonen inverkar på körningen”, säger kommissarie Rune Atterstig, chef för polisens trafiksäkerhetsgrupp i Värmland, till tidningen. Han tror att mörkertalet är stort när det gäller hur många rattsurfande förare som orsakat svåra olyckor.

Självklart är mobiltelefonen en fantastisk uppfinning. Men det är samtidigt viktigt hur den används. Och det gäller inte bara i bilen.

Sven Erik Jansson

Sven Erik Jansson, krönikör (C)
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons