En ståtlig byggnad som står stabilt på jorden sedan hundra år tillbaka. Nu ska taket bytas och fasaden fixas. Takduken skyddar både jobbare och hus. Foton: Jörgen Johansson
Fasaden ska varsamt friskas upp. Trots att huset är i bra skick händer det saker på 100 år.
En del av takpannorna ska återanvändas till vissa äldre, historiska hus som Hässleholms industribyggnadsbolag äger.
Målningsarbeten på sjätte våningen med de vackra halvcirkelfönstren.
Folk från olika yrkeskategorier samsas i projektet. Här är det kabeldragning i bottenvåningen.
Torsten Brandt sätter undertak.
Kent Johannesson, VD för Hässleholms industribyggnadsbolag som äger huset.
Roger Svensson, arbetsledare och vd för Göinge bygg som bygger om.
Detaljer som visar husets stabila konstruktion.
Tegel som tålt tidens tand. Dock behövs omsorger. Det händer trots allt saker på 100 år.

50 miljoner – jätteprojektet lite grann från himlahöjden

HÄSSLEHOLM På ett år byter snart 100 år gamla Havremagasinet om från lagerbyggnad till modernt kontor.
Ett jätteprojekt med en budget på 50 miljoner kronor.

Från när och fjärran kan man se att det händer saker vid och i Havremagasinet.
Ställningar är resta mot den massiva fasaden och hela taket är inklätt så att jobbarna kan arbeta under tak.
Ja, och så för att det inte ska regna in när hela det stora tegeltaket nu ska bytas mot ett tak i plåt samtidigt som man monterar in 29 takfönster.

Norra Skåne fick en grundlig rundvandring genom de sex planen över totalt 4 000 kvadratmeter där just nu ett 30 tal man jobbar.
Våningsplanen är olika långt komna på vägen från lager till kontorsarbetsplatser. Därför pågår en rad olika arbeten samtidigt. Det dras kablar och målas, samtidigt som det sätts innertak och läggs mattor. Utvändigt pågår förberedelserna för det stora takbytet och lagningen av fasaden.
– Vissa arbetsuppgifter blir rent hantverksmässiga. Som att byta ut friserna av puts som löper runt takfoten, det handlar om rent hantverk som tar många timmar i anspråk, förklarar Roger Svensson som är vd för Göinge Bygg och arbetsledare.

Han och Kent Johannesson, vd för ägarbolaget Hässleholms industribyggnadsbolag Hibab, tar täten i visningen. Det berättar entusiastiskt om projektet, om detaljerna i det snart 100 år gamla huset och om ambitionen att behålla husets karaktär men att gifta ihop det med den moderna arbetsplatsens krav.
Den sista augusti i år ska huset vara klart, därefter är det fritt fram för personalen från bland andra barn- och utbildningsförvaltningen och fritidsförvaltningen att flytta in till de 126 arbetsplatserna.
– Vi är måna om att behålla karaktären. Det blir inga nya hål i fasaden, bara befintliga hål ska användas. Dessutom ska lastkajerna som tidigare fanns byggas upp, på så vis löser vi tillgängligheten, förklarar Kent Johannesson.
Invändigt är den gamla karaktären svår att missa. Våningarna bärs upp av kraftiga bjälkar som är allra kraftigast längst ner.
Även golvet är tjockast på bottenplan och mäter hela sex centimeter.
Det beror på att hela huset en gång användes till förvaring av havre. Belastningen på huset var som störst längst ner.
Träet är sågat på plats, spikar och bultar som håller uppe konstruktionen smiddes här och när huset byggdes.

Vad är utmaningen med projektet?
– Att få flödet att fungera så att de olika yrkeskategorierna kommer till i rätt ordning och att få fram material i rätt ordning, förklarar Roger Svensson.
Att jobba här då, hur är det. De tidningen talar med gillar ytorna, det är gott om plats. Torsten Brandt sätter undertak och trivs bra.
– Det är lite speciellt, inte ett jobb man springer på varje dag, säger han och skär till en takskiva så att den passar.
Här är mycket jobb. Antalet snickartimmar är cirka 30 000 på ett år och under året ska 35 000 kvadratmeter gipsskivor sättas.

– Alla visar ett mycket stort engagemang, det här är något att vara stolt över att få göra. Det här huset ska stå i alla fall 100 år till, säger Roger Svensson.
För Göinge Bygg (ursprungligen från Bjärnum men idag baserat i Hässleholm) med 28 anställda är Havremagasinet en storaffär värd 44 miljoner kronor.
Kommunen har ett 25-årigt hyreskontrakt för sina arbetsplatser.
Huset ska ägas av Hibab men kommunen har möjlighet att köpa fastigheten efter 24 månader.

Dagens fråga

Såg du VM-finalen i ishockey i söndags?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×