Det har packats ordentligt inför den långa resan till Bangalore i Indien. Irma, Alice, Ebba, pappa Peter och minstingen Malva tömmer garderoberna i huset i Hässleholm. Foto: Jörgen Johansson
Utsikten från det blivande huset i Bangalore, Indien, lär bli annorlunda än från fönstret i Hässleholm. Mars månads låga vårtemperaturer byts också mot ständiga 25-30 grader på dagen. Foto: Jörgen Johansson
Sjuåriga Malva kelar katten Smille lite extra de sista dagarna innan hon och familjen flyger till det nya hemmet i Bangalore. Kissen får bli hyresgäst hos Malvas mormor. Foto: Jörgen Johansson
Sex flickor ger sig av på ett nytt äventyr, Alice, Malva, mamma Åsa, Ebba och Irma. Utslängd på golvet är Enja. Foto: Jörgen Johansson
Bangalore ligger i södra delen av landet och Hyderabad, där det första Ikeavaruhuset ska öppnas april 2018, ligger norr om Bangalore. Mumbai och Delhi är de två andra städerna som också ska få var sitt Ikea-varuhus. Karta: Google

Familjen har riktat blicken mot Indien

hässleholm/bangalore Snart ger sig familjen Kajrup av till ett äventyr i Indien. Mamma Åsa ska se till att alla indier blir bekanta med ett välkänt småländskt möbelföretag. Med följer hela familjen, inklusive familjens hund.

Det här är familjen Kajrup

Mamma Åsa 49 år.
Pappa Peter 56 år.
Tvillingarna Alice och Ebba 19 år.
Irma 16 år.
Malva 7 år.
Hunden Enja.
Katten Smille blir kvar i Sverige hos Åsas mamma.

Peter har äldre barn från ett tidigare äktenskap som ska hälsa på i familjens hus i Bangalore.
”Därför behöver vi ett stort hus”, säger Åsa.

Familjens hus i Hässleholm är så gott som tömt och väntar på att hyresgäster ska sköta det under deras minst två år långa bortavaro.
I Bangalore, som ligger i inlandet i södra delen av landet, väntar (förhoppningsvis) ett hus för den stora familjen; Åsa, maken Peter och barnen Alice, Ebba, Irma, Malva och hunden Enja. Huskatten Smille får stanna hemma hos barnens mormor.
– Vi var nere i Indien i februari och hittade ett hus till oss, men efteråt fick vi besked om att ägaren själv skulle bo där, berättar Åsa.
Men hon är inte orolig för att familjen ska stå bostadslös vid ankomsten till Indien. Kollegor, som redan befinner sig i landet, har läget under kontroll.

Vad är det då Åsa ska göra i Indien?
Jo, hon ska marknadsföra inte obekanta Ikea för allmänheten i landet.
Men Indien är inte obekant för Ikea, som i över 30 år haft affärskontakter med tillverkningsindustri och bedrivit olika projekt i landet.
Men nu är det varuhus som gäller.
– Det första varuhuset ska stå klart i april nästa år i Hyderabad, som ligger mitt i Indien, förklarar Åsa och berättar att det därefter följer ytterligare varuhus i Mumbai, New Delhi och Bangalore inom en tvåårsperiod.
Det Åsa ska arbeta med är marknadsföring. Inte helt lätt i ett land med över 1,2 miljarder invånare. Men också ett land med en stark ekonomiskt tillväxt med en ökande medelklass, Samtidigt som antalet fattiga är minst lika stort.
– Arbetet med de första varuhusen i Indien har pågått i över fem år med att hitta platser för varuhusen och etablera kontakter med alla myndigheter för att göra allt på rätt sätt, förklarar Åsa.
För marknadsföringen kommer Ikea i Indien också att arbeta med ett starkt team av indier för att hitta rätt strategi för att göra namnet Ikea och dess produkter kända för gemene man.
– De flesta i landet vet inte mycket om Ikea och vad Ikea är och står för, säger Åsa och konstaterar också att direktreklam av svensk typ inte är att tänka på.
Mobiltelefonen är indiernas fönster mot omvärlden. Brevlådor hör till undantagen.
Åsa, som de senaste fem åren har arbetat inom Ikea Family och tidigare med Ikeakatalogen, har varit i landet några gånger för att skapa sig en bild av det som kan vara rätt väg för marknadsföringen. Till hjälp har hon också lokala förmågor, så nu är marken förberedd för nästa steg.

Familjen är också förberedd på en lång vistelse i landet.
Sprutorna har varit många och även hunden Enja har fått stå ut med både sprutor mot rabies och många provtagningar. Men med ska hon.
Malva 7 år och Irma 16 år har redan besök sin blivande skola i Bangalore. Pappa Peter, som arbetar som rektor på Röinge skola, konstaterar att skolan har fantastiska resurser. Både Irma och Malva ser redan fram emot att få gå på ridskola i Indien, vilket de båda gör här hemma.
Tvillingarna Alice och Ebba, 19 år, tog studenten förra året efter bland annat ett år på skola i Paris. De följer också med ner, och stannar åtminstone fram till sommaren.
– Vi har pratat om att hitta något volontärarbete med djur eller på någon skola och dessutom resa runt i landet, berättar de och tillägger att de senare vill återvända till Sverige för att fortsätta sina studier.
För Peter är vägen inte helt utstakad. Han säger lite skämtsamt att han kan tänka sig att prova på livet som hemmapappa och ”lyxman”, innan han ser sig om efter arbete han också.
– Det är ju så att om man kommer ner som västerlänning till Indien förväntas man ju istället skapa jobb, inflikar han och berättar hur familjen ska ha en hushållerska och chaufför (som tillhörande Ikeafamiljen får man inte själv köra bil i Indien, enligt Åsa).
Så snart bär det alltså av till sommar året runt. 25-30 grader i Bangalore, men som ligger 1 000 meter över havet och kan ha kyliga nätter.
– Vi ser fram emot att få upptäcka Indien och dess kultur, säger Åsa och får medhåll av hela familjen.
De ser fram emot att få utforska och lära känna ett färgstarkt land med stark historia och traditioner.
Indien är ett land så annorlunda Sverige, konstaterar familjen, och ser fram emot att få lära känna nya människor och samtidigt utvecklas själva.
Samtidigt är de medvetna om att flytten innebär många utmaningar, flytten, kulturen, att tvingas möta en svår fattigdom i landet, men också saknaden av nära och kära hemma i Sverige.
– Men vi lovar att hålla kontakt med alla våra vänner, på alla sätt som går, försäkrar Åsa.

Det här är familjen Kajrup

Mamma Åsa 49 år.
Pappa Peter 56 år.
Tvillingarna Alice och Ebba 19 år.
Irma 16 år.
Malva 7 år.
Hunden Enja.
Katten Smille blir kvar i Sverige hos Åsas mamma.

Peter har äldre barn från ett tidigare äktenskap som ska hälsa på i familjens hus i Bangalore.
”Därför behöver vi ett stort hus”, säger Åsa.

×