Annons

Vattenriket satsar på fiske och vandring

Publicerad 17 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021
Helge å ska göras mer fiskevänlig. Dessutom planeras en ny vandringsled som ska knyta ihop Skåneledens norra och södra delar. 				Foto: Arkivbild
Helge å ska göras mer fiskevänlig. Dessutom planeras en ny vandringsled som ska knyta ihop Skåneledens norra och södra delar. Foto: Arkivbild

Två olika projekt i Vattenriket har fått ta emot så kallade LONA-bidrag (Den lokala naturvårdssatsningen) från länsstyrelsen.

Sammanlagt har Vattenriket tilldelats 380 000 kronor varav majoriteten, 340 000 kronor, går till att utveckla fiskemöjligheterna längs Helge å och biflöden. Exempel på åtgärder är bryggor, plattformar och nya stigar ner till vattnet, vilket ska utvecklas tillsammans med Nedre Helgeås fiskevårdsområde och Köpinge fiskevårdsområdesförening.

Annons

– Vi ska göra sportfisket mer tillgängligt framför allt i de stadsnära delarna av Helge å, i Torsebro och vid Kavröbro, säger Håkan Östberg, friluftstekniker på Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Dessutom planeras ett antal aktiviteter att hållas inom ramen för projektet.

– Fiske är en väg ut i naturen, det är spännande och ger en adrenalinkick när det nappar. Det är en aktivitet som både barn och vuxna och tjejer och killar kan utöva, säger Håkan Östberg.

Resterande 40 000 kronor kommer att gå till en förstudie för att se över möjligheterna att utveckla en vandringsled i området. Förstudien ska i slutändan uppvisa förslag om eventuell leddragning och rastplatser samt hur vandringsleden ska skötas.

– Vandring ligger i tiden och en Vattenriketled blir ett sätt att knyta ihop flera av Vattenrikets besöksplatser, säger Håkan Östberg.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons