Evert Valfridsson, fågelklubben, spanar förgäves efter tranor.

Tranorna höll sig undan i busvädret

KRISTIANSTAD I onsdags kväll var det runt 3 000 tranor vid Pulken, så sent som i fredags var siffran över 1 600. På lördagen var det inte riktigt lika många.
– Den totala mängden tranor vi kan se här just nu uppgår i runda tal till noll, säger Evert Valfridsson i Nordöstra Skånes Fågelklubb med ett skratt.

Tranorna hade ju kommit till Pulken i Kristianstads Vattenrike. I början av förra veckan siktades en bra bit över tusen tranor och det var upplagt för en riktig fågelskådarhelg.
Men så blev det inte. En ynka plusgrad, lite vind, lite snöblandat regn – vädret var … friskt. Kan man säga om man är en glaset-är-halvfullt-person. Mer realistiska personer skulle säga som Evert Valfridsson:
– Skitväder, konstaterar han.

Ett fåtal fågelentusiaster var på plats på lördagen, men tranorna höll sig undan. Vädret spelade roll – men hur stor roll är svårt att säga, menar Valfridsson.
– Jag vet inte … inflyget från söder kan påverkas av skitvädret. Eller så är vi för optimistiska och begriper inte att det bara är mitten av mars, skrattar han.
– Toppen både 2015 och 2016 var 28 mars.

Så här är inga fåglar nu?
– Jo, säger Evert och blickar ut från fågeltornet.
– Grågäss, bläsgäss, kanadagås, gravand, gräsand, bläsand, vitkindad gås, stjärtand, kricka …

Men inga tranor?
– Tranor? Vadå tranor? Trodde du här skulle vara tranor?
Valfridsson skrattar. Han är inte upprörd eller besviken för att en helg som förväntades bjuda på massor av tranor och massor av besökare förvandlades till en helg utan tranor och med ytterst få besökare. Han vet ju hur det är, naturen gör som den vill. Det är en del av charmen.

Och håll ut, meddelar Valfridsson. Tranorna dyker upp – troligtvis redan i dag.
– I början av nästa vecka börjar matningen och det blir det ett helt annorlunda beteende.
Så alla som är sugna på att åka till Pulken och titta på tranor kan göra det nu i veckan. Tranvåren är här – den tog bara en liten paus i helgen när snöblandat regn och kyla satte klorna i Vattenriket.

Läs mer:

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×