Vårpremiär på Hovdala slott.
Jenny Lindberg konstaterar att apelsinträdet som övervintrar i orangeriet har fullt med knoppar.
Vårpremiär på Hovdala slott.
Fårullen ska skydda planteringarna mot glupska djur. – Det fungerar rätt bra faktiskt, säger Jenny Lindberg.
Vårpremiär på Hovdala slott.
Butiken och restaurangen på Hovdala slott smygöppnade på söndagen. Säsongen för de övriga verksamheterna drar däremot inte igång på riktigt förrän till påsk. Något som redan hållit igång i ett par månader är däremot den blommande kamelian i växthuset, berättar slottsträdgårdsmästaren Jenny Lindberg. Foto: Magnus Wahlström
Vårpremiär på Hovdala slott.
Snödroppen må vara vanlig, men är ändå ett säkert vårtecken.

Våren gjorde (smyg)premiär på Hovdala

Hässleholm Den första av vårmånaderna är halvt gången, den meteorologiska våren är kommen och om ett par veckor hävs kravet på vinterdäck.
Vårens tecken uppenbarar sig så smått och på söndagen smög även Hovdala igång sin säsong.

– Här är jättemycket folk i dag. Många är nyfikna och har kommit hit för att säga hej och snacka lite, berättar Marie Kåberg i Hovdalas butik nöjt.
Hovdalas slottsträdgårdsmästare Jenny Lindberg berättar att hon tycker att det är kul att verksamheterna börjar komma igång igen. Men i trädgårdsväg är vårens tecken faktiskt inte särskilt många till antalet för besökarna.
– Snödroppen är väl det tydligaste vårtecknet, även om det känns som att krokusen får mer uppmärksamhet, säger Jenny Lindberg.

Något som lyser upp är däremot den japanska kamelian inne i slottsträdgårdens växthus, som blommat ända sedan januari.
– När det är som gråast och tristast är den som vackrast, säger Jenny Lindberg.
Hitintills har året mestadels inneburit planering och grova röjnings- och beskärningsarbeten för slottsträdgårdsmästaren. Men snart väntar sådden och förverkligandet av årets planer för Hovdalas trädgård.
Jenny Lindberg berättar att en av nyheterna kommer att bli en odling som inspirerats av den hantverksby som tidigare fanns i anslutning till Hovdalas slott.

Med ett stort mått av fantasi ska de försöka få odlingarna att representera bland annat smedjan, väveriet och bränneriet.
– Den del som ska representera väveriet ska likna en trasmatta med blommor som skapar ränder, berättar hon.
Slottsträdgården på Hovdala må ännu inte prunka i dess fullaste prakt, men ankomsten av besökarna markerar ändå att säsongen är i annalkande.
– Det är det här man längtar till om vintern. Att möta alla trevliga människor, avslutar Jenny Lindberg.

Dagens fråga

Ska du fira midsommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×