Annons

Delar med sig av sitt liv för att hjälpa andra

Kultur och Nöje En framgångsrik karriär som skådespelare men också en period som kriminell och drogberoende. Sanna Bråding har upplevt både toppar och avgrundsdjupa dalar i sitt liv. Detta och mycket annat avhandlar hon i sin soloföreställning För mycket av allt.
Publicerad 22 mars 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Det var först när Sanna Bråding åkte i fängelse 2008 som hon insåg hur viktigt det var för henne att få vara kreativ.  – Jag insåg också att jag måste göra något av allt det här som hänt. Det är det jag gör nu, säger hon om föreställningen För mycket av allt. Foto: Robert Eldrim
Det var först när Sanna Bråding åkte i fängelse 2008 som hon insåg hur viktigt det var för henne att få vara kreativ. – Jag insåg också att jag måste göra något av allt det här som hänt. Det är det jag gör nu, säger hon om föreställningen För mycket av allt. Foto: Robert Eldrim

Första frågan som infinner sig när man ska förbereda en intervju med Sanna Bråding är varför? Varför väljer någon att ställa sig på en scen för att berätta om hur hon utsatts för våldtäkt, varit drogmissbrukare och dömts till fängelsestraff?

Sanna Bråding har inga problem att besvara den.

Annons

– Därför att jag så gärna vill ta upp ämnen jag inte tycker det pratas nog om. Varför vi från att vi är små nästan får inpräntat i oss att vi inte ska visa oss sårbara. Att det är fult att gråta, att vi inte ska berätta familjehemligheter eller saker vi gått igenom, för att det på något sätt gör oss till sämre människor. Det bidrar till att vi bara ser symptomen på människor och inte grundorsakerna och till att vi behandlar människor olika, säger Sanna Bråding.

Hon tar sig själv som exempel.

– Jag såg det själv när jag hade ätstörningar; jag hade maxbetyg, modellade och var med på tv och hyllades trots att folk fattade att det inte var bra. För det var fint att vara smal och duktig. Men när exakt samma inre mörker drog mig till ett drogmissbruk och fängelse var det ingen som ville ta i mig. Jag vill, genom min historia och genom att använda mig själv som ett verktyg, få fram varför. Så att folk kanske vågar öppna upp och prata om sig själva och inte känna sig så ensamma. Jag vill vara med och påverka något större i samhället, säger hon.

Föreställningen För mycket av allt bygger på Sanna Brådings självbiografi med samma titel, som släpptes i september förra året. Men redan innan boken fanns väckte komikern och skådespelaren Özz Nûjen idén om att Sanna Bråding skulle dela med sig av sina erfarenheter, på en scen.

– Vi jobbade tillsammans för sex-sju år sedan och har hållit kontakten. Sedan var han och såg en föreläsning jag skrev och framförde på Oscarsteatern 2015, som blev starten på att jag skrev av mig. Efteråt sade han, ”vi måste göra en föreställning av det här för det är viktigt”, berättar Sanna Bråding.

Efter att boken släppts kändes tiden rätt och Özz Nûjen fick uppdraget att regissera föreställningen.

– Han känner mig, men inte på djupet, vilket innebär att han kan se mig utifrån. Plus att han kan få fram mer humor i mig, så det kändes väldigt självklart, säger Sanna Bråding.

Efter tre genomförda föreställningar kan hon konstatera att publiken består av allt från 15-16-åringar till 70-åringar, kvinnor och män och folk från alla samhällsklasser.

– Många har kommit fram eller skrivit till mig efteråt, tackat och sagt att de känner igen sig och ”nu förstår jag det här”, eller ”nu vågar jag berätta det här”. Jag sade från början att om jag bara når fram till en enda person är det fantastiskt.

Fakta:

Fakta Sanna Bråding:

Född: 1980 i Stockholm

Bakgrund: Började med teater redan som barn. Slog igenom som 15-åring i rollen som Tanja i TV4-såpoperan Tre Kronor. Spelade huvudrollen i Lukas Moodyssons film Ett hål i mitt hjärta 2004, har medverkat i filmer och tv-serier som Skeppsholmen, 7 miljonärer och Kommissarie Späck. Har varit programledare för bland annat Idol och Grammisgalan. Hörs just nu i Sveriges Radio i programmet Pira & Bråding, där hon även är producent.

Aktuell: Med soloföreställningen För mycket av allt, som man kan se på Lunds stadsteater i kväll, onsdagen den 22 mars, på Palladium i Malmö den 27 mars, på Kristianstad teater den 30 mars och på Ystad teater den 1 april.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons