Annons

Skåne nobbar Stockholm

Publicerad 22 mars 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

På onsdagen skickade presidiet för det danskskånska samarbetet Greater Copenhagen, med regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) i spetsen, en skrivelse till regeringarna i Sverige och Danmark där man påpekar det otaktiska i att gå fram med två konkurrerande alternativ från två små länder.

– Regeringarna borde ha enat sig om ett gemensamt koncept. Vi anser fortfarande att att EMA bör ligga inom Öresundsregionen. Vi har bra förutsättningar med läkemedelsindustrier, det geografiska läget och Kastrups fördel som en internationell flygplats, kommenterar Henrik Fritzon, som har full uppbackning av kollegorna i samtliga partier i Region Skåne.

Annons

Henrik Fritzon driver Skånes intressen i första hand och om inga andra förutsättningar finns finner Region Skåne det naturligt att stödja Köpenhamn.

Stockholm finns alltså inte på kartan för skåningarna i det här fallet.

Regeringen har inrättat ett särskilt sekretariat på Socialdepartementet med uppdrag att planera och organisera Sveriges kandidatur.

Regeringen har även bestämt att EMA ska till Stockholmsregionen för där är förutsättningarna bäst i Sverige, menar man.

Statsminister Stefan Löfvén och hans ministrar Helene Hellmark, Mikael Damberg och Gabriel Wikström försvarade regeringens hållning inför Henrik Fritzon vid ett möte i Lund strax efter jul, då han lyfte frågan om en lokalisering av EMA i Öresundsregionen.

– Gabriel Wikström var tydlig med att EMA ska till Stockholm när jag pratade med honom, säger Henrik Fritzon.

Regeringen har förlängt Anders Lönnbergs uppdrag som samordnare för life science vars viktigaste uppdrag är att få EMA till Stockholm/Uppsala regionen.

– Min samordning handlar om att få EMA till Sverige och där vill uppenbarligen inte Skåne vara med. Till saken hör att Region Skåne inte har med saken att göra över huvud taget sa han till tidningen i vintras.

Den diplomatiska temperaturen mellan Region Skåne och Stockholm är minst sagt kall i frågan.

Det var när England röstade för utträde ur EU, som arbetet med att omlokalisera EMA inleddes.

EMA har 900 anställda från flera EU-länder och 40 000 personer som deltar i möten inom EMA:s verksamhet årligen. Flera EU-länder konkurrerar om att få EMA.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons