Annons

Het strid om nivån på vattnet i Kylen

Osby • Publicerad 23 mars 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Mark-och miljödomsrolen och länsstyrelsen dokumenterar fastigheterna i Kylen.
Mark-och miljödomsrolen och länsstyrelsen dokumenterar fastigheterna i Kylen.

Upprinnelsen till konflikten är en damm som den ene brodern anlade 1997 på en plats framför sin fastighet där det tidigare var sankmark.

Enligt den andre brodern som bor i fastigheten intill orsakar dammen att grundvattnet på hans mark blir för högt och att det därmed stör hans infiltration. Vattennivån i dammen ska enligt honom vara 1,5 meter högre än när dammen anlades. Han påstår också att en hög nivå i dammen höjer vattennivån i marken. När vattnet då dämms upp skulle markvattnet tryckas baklänges uppemot hans tomt och detta skulle i sin tur påverka hans infiltration negativt.

Annons

Brodern som står som anmälare anser också att dammen anlades utan att någon anmälan gjordes och att inga grannar kontaktades.

Ägaren till dammen förnekar att han skulle ha höjt vattennivån i dammen. Han menar att under åren efter anläggandet har endast normalt underhåll gjorts.

Han förklarar i ett yttrande att dammen ligger minst fyra meter lägre än grannbroderns infiltration. Däremellan ligger hans egen fastighet på en kulle.

Han menar också att en sänkning av vattennivån i dammen skulle innebära att hans brunn töms eftersom botten på den ligger över dammnivån.

Länsstyrelsen avslutade det aktuella ärendet i november i fjol och gjorde då bedömningen att det var osannolikt att dammen skulle påverka grundvattennivån vid den aktuella infiltrationen.

Länsstyrelsen ansåg även att det var anmärkningsvärt att dammens påverkan skulle ta sig uttryck så många år senare under förutsättning att dammen skötts. Man avslutade därför ärendet utan åtgärd.

Ärendet överklagades nu till mark- och miljödomstolen som tillsammans med länsstyrelsen och de båda bröderna gjorde en syn på de båda fastigheterna under gårdagen. De tittade och filmade markförhållandena, dammen, diken, brunnar och infiltrationer. Närvarande var även en granne som tydligt gav besked om att han blivit vidtalad i samband med dammbygget.

Fakta:

En infekterad strid om grundvattennivån pågår för fullt mellan två fastighetsägare och bröder i Kylen utanför Osby.

I går gjorde mark- och miljödomstolen en syn inför de kommande förhandlingarna.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons