Annons

Stor oro för ny antibiotikahantering

Kristianstad Vårdförbundet tar strid för sjuksköterskorna på CSK, som känner oro för ett nytt sätt att bereda antibiotika på, som Region Skåne vill införa.
Publicerad 23 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var vid ett samverkansmöte den 9 mars som Skånevård Kryh informerade om införandet av det nya sättet att bereda antibiotika från slutna system till så kallat spike med filter med start den 20 mars.

– Arbetsgivarens byte till ett mindre säkert system har skapat oro hos personalen som oroar sig för att utveckla överkänslighet mot antibiotika. De ser även en risk i att eventuell överkänslighet kan begränsa deras yrkesutövning, skriver huvudskyddsombudet Malin Tillgren till arbetsgivaren.

Annons

Antibiotika kan vid hantering orsaka överkänslighetsreaktioner i form av snuva, astma, ögonirritation, klåda, exem och nässelutslag. Upprepad exponering kan förvärra symptomen och leda till anafylaktisk chock, varnar Malin Tillgren.

Att beslutet har tagits av förvaltningschefen utan att höra personalens synpunkter har spätt på oron ytterligare bland sjuksköterskorna, fortsätter hon.

– Vid användning av spike (som är en grov kanyl) kommer antibiotikan i kontakt med luft vid flera arbetsmoment och ger då större risk för spill, läckage och exponering, förklarar Malin Tillgren.

Arbetsgivaren anser att riskbedömningar ska göras ute i verksamheten av den ordinarie personalen.

Det strider mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter, hävdar Vårdförbundet.

– Där står det att riskbedömningen ska göras av den, eller dem som har kompetens för det. Vårdförbundet är tveksamma till om enhetschefer och skyddsombud i verksamheterna har den specifika kunskapen om riskerna för personalen som kan uppstå vid byte från slutna system till spike med filter, påpekar Malin Tillgren.

Vårdförbundet kräver att riskbedömning ska göras av personer med kunskap inom området, att mätningar ska göras mellan de olika systemen och att samtliga beredningssystem ses över så att arbetet säkerställs. Beslutet får inte verkställas för att det är åtgärdat, kräver Vårdförbundet.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons