Annons

Då: ”Tickar pengar” Nu: ”Helt perfekt”

BROBY HAKI har blåst nytt liv i Tarketts gamla lokaler i Broby.
Östra Göinge • Publicerad 24 mars 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Håkan Axelsson, vd på HAKI, med näringslivschefen Karl-Axel Hill i HAKI:s nya lokaler i Broby.
Håkan Axelsson, vd på HAKI, med näringslivschefen Karl-Axel Hill i HAKI:s nya lokaler i Broby.

I början av 2014 lämnade Tarkett sina lokaler i Broby för att samla verksamheten i Hanaskog. Kommunen kämpade för att blåsa nytt liv i fastigheten, men det var ingen lätt kamp. Ett år efter att Tarkett lämnat sa kommunalrådet Patric Åberg (M) om fastigheten:

– Hur ska vi göra med den? Nu står den bara och tickar utgifter.

Annons

För ett år sedan kom dock beskedet att fastigheten Broby 8:5 (gamla Tarkettbyggnaden) skulle användas på nytt. Sibbhultsföretaget HAKI behövde lagerlokaler och hade en längre tid letat efter lokaler. Företaget hade även haft planer på att bygga nytt ”på hemmaplan” i Sibbhult.

Men svaret på HAKI:s behov av mer större ytor till sin verksamhet blev den tidigare Tarkettfastigheten.

Sibbhultsverken köpte fastigheten av kommunen och hyrde ut den till HAKI.

I går var HAKI värd för kommunens månatliga företagsträff och andra företagare i kommunen fick information om HAKI:s verksamhet samt en rundvandring i lokalerna i Broby.

– Det har blivit jättebra. Vi har fyllt allt här. Vi trodde inte att allting skulle fyllas, men det har det gjort, säger Håkan Axelsson.

Lokalerna är i huvudsak lager, men det sker även viss produktion även i Broby. Några planer på att lämna Sibbhult finns dock inte, poängterar Axelsson. Brobysatsningen är ett komplement till fabriken i Sibbhult.

– Det här låg på en grusplan i Sibbhult tidigare, säger Axelsson när han visar den stora och välfyllda lagerlokalen.

– Vi hade planer på att bygga en stor lagerlokal i Sibbhult, men detta har blivit helt perfekt. Bra arbetsmiljö och vi är väldigt nöjda.

Nöjd är även kommunledningen.

Näringslivschefen Karl-Axel Hill ser mycket positivt på att den stora tomma lokalen som stod och ”tickade utgifter” fått nytt liv – och att det är ett lokalt företag som har flyttat in.

Annons

De månatliga företagsträffarna har tidigare varit lunchmöten, men i går var det frukost som gällde för ett 30-tal lokala företagare som var på plats hos HAKI.

– Vi provar lite olika tider för företagsträffarna under våren. I dag är det frukost och vi kommer att ha någon träff på kvällen. Och det blir även någon lunch. Olika tider kan ju passa olika företagare och vi testar om vi kan nå ännu fler, säger Karl-Axel Hill.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons