Annons

Nämnd fick inte gehör i domstol

Osby • Publicerad 24 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Upprinnelsen till ärendet var den ombyggnad som för drygt ett år sedan gjordes av Handelsbandkens nya lokaler i Osby. Fastighetsbolaget KY10 och Fi21 Fastighets AB påbörjade då ombyggnaden av lokalen trots att det inte var klart med bygglov och startbesked.

I januari i fjol beslutade tillsyns- och tillståndsnämnden att en byggsanktionsavgift på sammanlagt 280 000 kronor skulle tas ut av företaget.

Annons

Fastighetsbolaget vd Bo Svennarp menade att det handlade om en miss från företagets sida och att ärendet borde ha kunnat lösas med en dialog.

– Summan är inte ställd i proportion till den missen som vi har gjort, menade han då.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen som gav fastighetsbolaget rätt. Länsstyrelsen ansåg att avgiften var oskälig, detta eftersom bolaget rättat sig efter den information som tt-nämnden lämnat.

Tt-nämnden har bland annat skrivit att om en rättelse sker innan frågan tas upp i vid ett sammanträde i nämnden kommer ingen avgift att tas ut. Företaget menar att man ansökt om bygglov innan ärendet togs upp i nämnden.

Med detta lät sig däremot inte tt-nämnden nöja. De överklagade ärendet till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Tt-nämnden menade att ”om man skulle tillämpa länsstyrelsens resonemang behövde ingen söka bygglov förrän man blir påkommen av tillsynsmyndigheten och då göra rättelse i efterhand”.

Men detta resonemang bet inte på mark- och miljödomstolen som nu sagt sitt. Nämndens överklagande avslås och någon byggsanktionsavgift blir det inte.

Anledningen är en felaktighet i nämndens skrivelse till företaget.

Felaktigheten handlar om upplysningen att en ansökan om bygglov som lämnas in innan nämndens överläggning kan utgöra en rättelse enligt paragraf 54 i Plan- och bygglagen.

Företaget inkom med en bygglovsansökan den 2 december 2015, den beviljades den 15 december och nämndens sammanträde inföll först i januari 2016.

Fakta:

Tillsyns- och tillståndsnämnden i Osby fick inte gehör i mark- och miljödomstolen heller.

Liksom länsstyrelsen ansåg de att företaget KY10 och Fi21 Fastighets AB skulle slippa den beslutade bygg-sanktionsavgiften på cirka 280 000 kronor.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons