Annons

Sydsverige enigt om fyrspår på stambanan

Skåne Två nya spår Lund-Hässleholm för att öka kapaciteten och möjliggöra höghastighetståg står överst på de sydsvenska regionernas priolista över nödvändiga infrastrukturinsatser.
Publicerad 24 mars 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
De största projekten, som regionerna i Sydsverige har enats om finns in Skåne. En förstärkning av Skånebanan Hässleholm-Kristianstad ses som mycket angeläget.                     Arkivbild.
De största projekten, som regionerna i Sydsverige har enats om finns in Skåne. En förstärkning av Skånebanan Hässleholm-Kristianstad ses som mycket angeläget. Arkivbild.

Det tidigare positionspappret har nu konkretiserats i ”Sydsvenska prioriteringar” av Regionsamverkan Sydsverige som utgörs av Landstinget i Kalmar län, regionförbundet Kalmar län, Landstinget Blekinge, Region Blekinge, Region Skåne, Kommunförbundet Skåne, region Kronoberg, Region Halland och Region Jönköpings län.

Annons

Två planer finns på bordet, en Skåneplan med enbart skånska prioriteringar och den sydsvenska planen.

I Sydsvenska prioriteringar lyfts, precis som i Skåneplanen, det akuta behovet av fyra spår mellan Lund och Hässleholm. Etappen har i dag en av de största kapacitetsbristerna i landets järnvägsnät och är avgörande för en fungerande tågtrafik i Sydsverige. På priolistans andra plats nämns insatsen om behovet av dubbelspår på hela Västkustbanan. En fast förbindelse Helsingborg-Helsingör och utbyggnad Hässleholm-Kristianstad på Skånebanan är också nödvändiga insatser som noteras på listan.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons